Trouwen 13 augustus 2019

Dit moet je regelen als je in het buitenland wilt trouwen

Trouwen in het buitenland: wat te regelen?

Beeld je een idyllisch Italiaans dorp, een Frans chateau of het strand van Bali in terwijl je je partner diep in de ogen kijkt en elkaar het jawoord geeft. Trouwen in het buitenland is net een romantisch sprookje! Toch sta je niet zomaar tussen de wijngaarden of met je voeten in het zand elkaar eeuwige trouw te beloven. Voor een buitenlandse bruiloft moet je namelijk wel iets meer regelen dan voor een jawoord in Nederland! Gelukkig is het met de juiste voorbereidingen goed te overzien. Wij verzamelden de beste tips om je te helpen bij een bruiloft in het buitenland. 

Hoe werkt trouwen in het buitenland? Dit moet je regelen!

In 2017 gaven 6571 Nederlandse stellen elkaar het jawoord in het buitenland. Het komt dus geregeld voor dat Nederlanders over de grens trouwen. Er zijn een aantal dingen die je echt moet regelen als je je jawoord geeft buiten Nederland. Zorg ervoor dat je de volgende 4 punten goed voorbereid.

1. Kies een land en vraag toestemming bij de ambassade
2. Laat vastleggen onder welke voorwaarden je trouwt
3. Overhandig de benodigde documenten aan de ambassade
4. Laat je huwelijksakte legaliseren en registreren

1. Kies een land en vraag toestemming bij de ambassade
Als Nederlander mag je niet in elk land trouwen voor de wet. En in sommige landen mag je alleen trouwen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mag je alleen in Frankrijk trouwen als je er woont of werkt, of eventueel als je ouders er een huis bezitten. En in Spanje mag je alleen trouwen als je katholiek bent, als je er als ambtenaar werkt of als een van de twee partners de Spaanse nationaliteit heeft. Het is daarom belangrijk om eerst na te gaan waar je wilt trouwen en of je hier wel mag trouwen. Gelukkig zijn er heel veel plekken in de wereld waar je gewoon voor de wet kunt trouwen. Denk bijvoorbeeld aan Italië, de meeste staten van de Verenigde Staten, Curaçao of Bali. Nadat je samen besloten hebt waar je wilt trouwen, vraag je toestemming bij de ambassade. 

2. Laat vastleggen onder welke voorwaarden je gaat trouwen in het buitenland
Nadat je toestemming hebt gekregen, is het belangrijk om vast te leggen onder welke voorwaarden je trouwt. Wanneer je in het buitenland voor de wet trouwt, trouw je ook automatisch onder het recht van dit land. Natuurlijk kun je in het land waar je trouwt ook afspraken maken over jullie bezit. Houd er wel rekening mee dat het recht van het land waarin je trouwt ook bepalend kan zijn voor een eventuele echtscheiding, de nationaliteit van jullie kinderen en de eventuele erfenis. Het is kortom belangrijk om van tevoren advies in te winnen bij een notaris, zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Vind je dit toch iets teveel gedoe? Trouw dan van tevoren in Nederland en leg hier je huwelijkse voorwaarden vast. Je kunt de ceremonie dan nog eens overdoen in het buitenland, zonder het papierwerk.

3. Overhandig de benodigde documenten aan de ambassade
Wanneer je hebt besloten om het wettelijk huwelijk wel in het buitenland te laten plaatsvinden, zorg je vervolgens dat de ambassade de benodigde documenten ontvangt. Dit zijn bijvoorbeeld jullie geboorteakte, een verklaring van huwelijksvoornemen (de ondertrouw in het buitenland) en een ongehuwdverklaring (bewijs dat je niet getrouwd bent). De ambassade kan je vertellen welke documenten je precies in moet dienen, want dit verschilt per land.

4. Laat je huwelijksakte legaliseren en registreren
Nadat jullie mooiste dag geweest is, is het belangrijk om de huwelijksakte te laten legaliseren. Het legaliseren van de huwelijksakte laat je doen door de autoriteiten van het land en vervolgens door de Nederlandse ambassade. Legalisatie hoeft trouwens niet altijd, sommige landen hoeven alleen goedkeuring te geven. Na de legalisatie moet je het huwelijk ook laten registreren in je eigen woonplaats en in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag. Hiermee staat jullie huwelijk in Nederland vast. In het huwelijksregister van de gemeente Den Haag wordt de huwelijksakte bewaard.

Naast deze verplichte onderdelen bij een buitenlands huwelijk, zijn er ook andere dingen om rekening mee te houden. De volgende dingen moet je niet vergeten tijdens de voorbereiding.

Reis en verblijf van gasten tijdens een buitenlands huwelijk

Je jawoord in het buitenland geven is pas echt bijzonder met je liefste familie en vrienden om je heen. Wel moet je nadenken over de kosten van hun reis en accommodatie. Houd er rekening mee dat niet iedereen er geld voor (over) heeft om naar een buitenlandse bruiloft te gaan. Een vliegticket, hotel, huwelijkscadeau en een eventueel vrijgezellenfeest zijn bij elkaar een hele kostenpost. Beslis daarom bewust of je hun reis en verblijf verzorgt, of dat ze dit zelf moeten betalen. Een andere mogelijkheid is om een deel te verzorgen, zoals alleen het verblijf. Verstuur sowieso op tijd save-the-datekaarten, zodat gasten ruim van tevoren kunnen bepalen of ze komen.

Kosten van trouwen in het buitenland 

Anders dan je denkt hoeven de kosten van trouwen in het buitenland niet veel hoger te zijn dan een huwelijk in Nederland. Natuurlijk ligt het er wel aan of je Bali of Italië als bestemming kiest. Ook is, net als in Nederland, het aantal personen op je gastenlijst van belang. Met een klein gezelschap trouwen brengt toch een ander kostenplaatje met zich mee dan een uitgebreide bruiloft. Daarnaast heb je misschien nog te maken met reiskosten en de accommodatie, maar het eten en drinken is vaak wel veel goedkoper in het buitenland. Als je bewuste keuzes maakt en kiest voor een intieme bruiloft, kun je voor minder dan €10.000 een echt sprookjeshuwelijk in het buitenland beleven! 

Voor de lol trouwen in Las Vegas: geldig in Nederland?

Veel stellen zien het helemaal voor zich: voor de lol trouwen in een wedding chapel in Las Vegas! Toch is een Las Vegas huwelijk niet bepaald voor de grap, want dit huwelijk wordt namelijk gewoon in Nederland erkend. Je bent zelfs verplicht om je huwelijk aan te geven bij de Basisregistratie Personen! Daarnaast mag je hierna niet meer trouwen voor de Nederlandse wet, want je bent namelijk al getrouwd. Trouwen in Las Vegas is dus zeker niet vrijblijvend, maar wel een heel bijzondere ervaring. Denk je er serieus over na om te trouwen op de Strip? In ons artikel met weetjes en feitjes over trouwen leggen we precies uit wat je moet regelen voor een Las Vegas bruiloft.

Getrouwd worden door een BABS in het buitenland

Je bruiloft wordt nog persoonlijker als je je laat trouwen door een vriend of familielid. Diegene kan voor één dag Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) zijn en jullie in de echt verbinden. Helaas is het niet mogelijk om je te laten trouwen door een BABS in het buitenland. Een BABS heeft alleen bevoegdheid in een specifieke gemeente in Nederland. Ook een Nederlandse trouwambtenaar mag geen huwelijken sluiten in het buitenland. Een wettelijk huwelijk in het buitenland wordt dus voltrokken door een of meerdere ambtenaren uit dat land. Een Nederlandse trouwambtenaar of een vriend kan wel de ceremonie rond het jawoord verzorgen.

💙 Tip! Trouwen in het buitenland vraagt iets meer toelichting voor je gasten. Kun je de info niet allemaal op je trouwkaart kwijt? Kies dan voor handige inlegvellen om in je trouwkaarten te steken.

Roze huwelijk: homohuwelijk in het buitenland regelen

Als je als Nederlands homostel wilt trouwen in het buitenland kan dit nog iets lastiger zijn. Niet in elk land kun je namelijk met iemand van hetzelfde geslacht trouwen. Zoek daarom van tevoren goed uit waar het toegestaan is om te trouwen met hetzelfde geslacht. Landen waar je als homo voor de wet kunt trouwen zijn onder andere Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Zuid-Afrika, de meeste staten in Amerika en Nieuw-Zeeland.

Hulp bij trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland is dus wel iets ingewikkelder dan wanneer je het jawoord wilt geven in Nederland. Daarom raden we je aan om voldoende hulp in te schakelen bij de organisatie van je buitenlandse bruiloft. Zet bijvoorbeeld een notaris in voor het administratieve gedeelte van je huwelijk en huur een weddingplanner in die voldoende ervaring heeft met bruiloften in het land van jullie wens. Het kost misschien iets meer dan wanneer je het zelf doet, maar zo kom je later niet voor verrassingen te staan! Wil je meer lezen over trouwen? Ontdek bijvoorbeeld de 11 voordelen van een kleine bruiloft!

Ook interessant voor jou: