Trouwen 9 januari 2023

Kinderloze bruiloft? Zó vertel je het je gasten!

kinderloze bruiloft tekst

Kiezen jullie voor een kinderloze bruiloft, dan doen jullie jezelf een groot plezier. Vrienden en familie met kinderen genieten zo volop van jullie mooiste dag. En…  jullie jawoord wordt niet overstemd door een kleintje dat plots naar de wc moet ;–) Maar hoe zeg je dat kinderen niet welkom zijn op je bruiloft? Het lijkt best lastig om het je dierbaren te vertellen, maar met de juiste aanpak en woorden kom je al een heel eind. Wij geven je tips en teksten voor het meedelen van jullie kinderloze bruiloft! 

💌 Ook leuk voor jou: Alles over trouwkaartetiquette!

3 manieren om te vertellen over jullie kinderloze bruiloft 

Jullie bruiloft zonder kinderen moet er ook echt eentje worden zonder kids. Maar vooral eentje zonder onduidelijkheid en meningsverschillen met je gasten! Wat ons betreft zijn er dan ook 3 goede manieren om je gasten te vertellen dat het een bruiloft voor volwassenen wordt. Ontdek hieronder hoe je dit het beste vertelt. 

1. Kinderloze bruiloft: tekst op de trouwkaart 

Met een tekst over jullie kinderloze bruiloft op je trouwkaart weet iedereen direct waar hij aan toe is. Onze tip is wel om het kort en krachtig te houden. Zo blijft de focus op de andere informatie op de kaart liggen. Met een van de tekstjes uit het rijtje hieronder zit je goed. 

Om uitgebreid met iedereen te praten
vragen we jullie de kinderen thuis te laten.

Vergeten jullie de kinderen geen dikke kus te geven voor je naar onze bruiloft gaat?

We zouden het fijn vinden als jullie alleen of met z’n tweeën komen.

We vieren onze bruiloft graag zonder kinderen. Dank voor jullie begrip!

Kinderloos gaan wij door het leven, en zo willen we ook onze bruiloft beleven.

Onze bruiloft is een grotemensenfeestje.

2. Tekst in de brief van de ceremoniemeester

Je kunt je gasten ook vertellen over jullie kinderloze bruiloft in de begeleidende brief van de ceremoniemeester. Deze steek je in dezelfde envelop als de trouwkaart. Hier staat meestal praktische informatie op over parkeren en een eventueel gezamenlijk cadeau. Het voordeel van de brief van de ceremoniemeester is dat je ruimte hebt om uit te leggen waarom kinderen niet uitgenodigd zijn. Een kort zinnetje op de trouwkaart is namelijk bondig, maar kan op sommige mensen wat bot overkomen. Een kinderloze bruiloft tekst uit het volgende rijtje is heel geschikt.

Van deze bijzondere dag wil het bruidspaar graag volop genieten. Hun bruiloft is daarom alleen voor volwassenen. 

Het bruidspaar vindt het belangrijk dat zij én jullie dit als een onvergetelijk moment  ervaren. Ze willen jullie daarom vragen of jullie de kinderen thuis willen laten. 

Naam en naam houden hun mooiste dag graag met een klein groepje gasten. Zouden jullie daarom oppas willen regelen voor jullie kinderen? Dank voor jullie begrip!

Het bruidspaar zou het erg leuk vinden als jullie kinderen er tijdens de plechtige en mooie momenten overdag bij zijn. Het feest dat om 20:30 uur begint is alleen wel voor 18 jaar en ouder. Zouden jullie hier rekening mee willen houden?

💡 Goed om te weten: Een begeleidende brief wordt vaak alleen naar daggasten en eventuele avondgasten gestuurd. Nodig je een bepaald groepje gasten dus alleen voor de ceremonie en het felicitatiemoment uit, vermeld jullie kinderloze bruiloft dan wel op hun trouwkaart.

3. Vertel het persoonlijk 

Ben je toch bang dat familieleden of vrienden moeite hebben met jullie bruiloft zonder kinderen, vertel het ze dan persoonlijk. Om ze voor te bereiden kun je in gesprekken al eens laten vallen dat jullie bruiloft alleen voor volwassenen is. We raden je wel aan om het er face to face nog eens over te hebben. Zo komen jullie op de dag zelf niet voor verrassingen te staan. Leg jullie keuze eerlijk en duidelijk uit, zonder het probleem bij je gasten of hun kinderen neer te leggen. Het is goed om te bedenken dat er misschien gasten zijn die uit principe niet naar jullie bruiloft zonder kinderen willen komen. Respecteer hun keuze, en bedenk dat het jammer is dat ze die van jullie niet respecteren. Jullie mogen namelijk zelf bepalen hoe jullie mooiste dag eruitziet. Gelukkig zullen veel familieleden en vrienden jullie keuze begrijpen, en zijn ze juist blij dat ze volop van jullie feestje kunnen genieten! 

Doe het liever niet op deze manieren

Er zijn natuurlijk meer manieren om over jullie kinderloze bruiloft te vertellen. Al komen die soms niet helemaal goed over. Veel bruidsparen denken bijvoorbeeld dat de juiste namen op de envelop schrijven voldoende is. Maar je kent het vast wel: een envelop belandt al gauw bij het oud papier. En vervolgens staat het voltallige gezin van 6 personen op de stoep van het stadhuis ;–)

Ook een appje kan een manier zijn om je gasten op de hoogte te stellen. Er ontstaat alleen wel gemakkelijk miscommunicatie via WhatsApp. Iets wat jij met een knipoog probeert te zeggen, vat iemand anders juist serieus op. 

En dan is er nog de subtiele hint op de trouwkaart. Die begrijpen gasten ook niet altijd even goed. De welbekende zin ‘Children unattended will be sold to the circus!’ is misschien grappig, maar zegt niet wat je werkelijk bedoelt. Kortom, vertel duidelijk wat je wilt zeggen en doe dit het liefst via de trouwkaart of persoonlijk. 

Kaartje2go Instagram

Handige tips voor een kinderloze bruiloft

Vinden gasten het lastig dat hun kids niet op jullie mooiste dag aanwezig mogen zijn? Dan is het fijn om mee te denken over oplossingen. Huur bijvoorbeeld een nanny of babysitter in voor die broer die geen oppas kan vinden. En hoe leuk vinden neefjes en nichtjes het om bij elkaar te slapen! Jullie feest, zij feest. Zijn jullie toch overeengekomen dat een aantal kinderen op jullie bruiloft mogen komen? Zorg dan voor een aparte ruimte waar ze zich naar hartelust kunnen vermaken. Een minibioscoop, Nintendo Switches of een berg spelletjes zorgen ervoor dat het ook voor hen leuk is. En natuurlijk maak je het met een popcornmachine of chocoladefontein helemaal af. 

🎈 Ook leuk om te lezen: Onze tips voor als er kinderen op je bruiloft komen! 

Bruiloft zonder kinderen: jullie liefde is alles wat telt

Met deze teksten en tips zorg je ervoor dat gasten goed op de hoogte zijn van jullie kinderloze bruiloft. En spot je terwijl je naar het altaar loopt toch een kind tussen de gasten? Probeer je er dan niet te veel over op te winden. Jullie mooiste dag is nu, en daar ga je van genieten. Want jullie liefde is nu alles wat telt.

Ook interessant voor jou: