Trouwen 15 juni 2020

De getuige op een bruiloft: alles wat je wilt weten

Getuige vragen

De getuigen vragen voor je huwelijk is een van die bijzondere momenten tijdens de voorbereiding van je mooiste dag. Niet zo gek dus dat je dit op een leuke manier wilt doen. Maar hoe vraag je een getuige eigenlijk origineel? Hoe kies je de getuigen van je bruiloft? En wat is de taak van een getuige precies? Wij geven je heel veel ideeën en handige info, zodat het kiezen en vragen van je getuige heel speciaal wordt.

💝 Ook leuk om te lezen: 18x bruiloftsbedankjes om zelf te maken

Getuige vragen of zijn: handige info en uitleg

Getuigen op een bruiloft; ze hebben een speciale taak en zijn ook onlosmakelijk verbonden met het huwelijk. Op alle prangende vragen rond getuigen kiezen en vragen geven wij daarom tekst en uitleg.

Waarom zijn er getuigen bij een huwelijk?

Getuige zijn bij een huwelijk is een eervolle, maar ook noodzakelijke taak. Een korte uitleg waarom er getuigen op een bruiloft zijn: hun handtekening is hét bewijs dat het bruidspaar in de echt verbonden is. Wanneer de trouwakte namelijk kwijtraakt (wat niet snel zal gebeuren), zijn getuigen de enige personen die kunnen aangeven dat er een huwelijk heeft plaatsgevonden. Getuigen op je bruiloft hebben is zelfs verplicht. Zonder getuigen geen huwelijk dus. Getuigen zijn vaak dierbaren van het bruidspaar, zoals een vriendin, moeder of vader, of broer.

Ik ben getuige bij een huwelijk, wat is mijn taak?

Ben je gevraagd om getuige te zijn bij een huwelijk? Wat een eer! Een getuige is namelijk meestal een belangrijk persoon voor het bruidspaar. Getuige zijn is een formeel iets, maar eigenlijk hoef je niet veel te doen. Het bruidspaar zal jou als getuige bijvoorbeeld vragen om een kopie of foto van je legitimatie voor de administratie van de trouwerij. En tijdens de ceremonie word je naar voren geroepen om je handtekening te zetten. Jouw handtekening is het bewijs dat jij getuige was van de verbinding van het huwelijk. Hiermee is het huwelijk rechtsgeldig. Als de trouwakte met jouw handtekening toch kwijtraakt, kan jou gevraagd worden of het stel werkelijk getrouwd is. Tot zover de taak van jou als getuige, op naar het officieuze gedeelte. Sommige bruidsparen vinden het namelijk leuk als hun getuige een speech geeft. Anderen vragen de getuige om een vrijgezellenfeest te organiseren of de ceremoniemeester te ondersteunen. Maar het enige officiële wat in je functieomschrijving staat, is je aanwezigheid bij het huwelijk en het zetten van je handtekening ;–)

Verlof krijgen als getuige bij een wettelijk huwelijk
Als getuige heb je geen recht op verlof van je werk. In sommige cao’s staat wel dat naaste of aangetrouwde familie van het bruidspaar bijzonder verlof krijgt op de trouwdag.

Welke leeftijd moet een getuige van een huwelijk hebben?

Een getuige moet minimaal 18 jaar of ouder zijn. Als iemand onder de 18 en dus minderjarig is, maar al wel getrouwd, dan mag diegene wel getuige zijn. 

Wat is het verschil tussen een getuige en een ceremoniemeester?

De taken van een getuige en een ceremoniemeester zijn niet te vergelijken met elkaar. De eerste is alleen verantwoordelijk voor een handtekening op de trouwakte. Deze handtekening is het bewijs dat het huwelijk plaatsgevonden heeft en rechtsgeldig is. De ceremoniemeester verzorgt juist de hele organisatie van het huwelijk. Er is geen standaard takenpakket voor een ceremoniemeester, want elk huwelijk is anders en elk bruidspaar heeft andere wensen. Maar er zijn wel een paar taken waar de gemiddelde ceremoniemeester mee te maken heeft. Hij of zij denkt bijvoorbeeld mee over de grote dag, helpt met de dagindeling en heeft eventueel contact met leveranciers. Ook is de ceremoniemeester op de trouwdag zelf de persoon die de dag begeleidt. Hij informeert de gasten steeds over elk punt op het programma, zorgt dat leveranciers op de juiste plek zijn en laat alles op rolletjes lopen. Niet te vergelijken met de taak van een getuige dus!

Hoeveel getuigen mag je hebben op je bruiloft?

Veel mensen vragen zich af of ze 1, 2, 3, 4, 5 of 6 getuigen mogen vragen voor hun bruiloft. In Nederland moeten minimaal 2 en maximaal 4 personen getuige zijn van een huwelijk. Het maakt trouwens niet uit of je partner 3 getuigen vraagt en jij 1, of andersom. Je kunt natuurlijk wel meer dan 4 personen vragen als officieuze getuigen. Stel hiervoor een eigen document samen en vraag bijvoorbeeld je kinderen of jullie vrienden als getuigen. Het ondertekende document is een mooie herinnering om in te lijsten.

Heb je ook getuigen nodig bij een geregistreerd partnerschap?

Ja, net als bij een huwelijk heb je ook bij een geregistreerd partnerschap getuigen nodig. Je moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen kiezen die 18 jaar of ouder zijn. 

Getuige wijzigen: kan je een andere getuige opgeven?

Ja, je kunt je getuigen wijzigen. Geef dit wel zo snel mogelijk door aan je gemeente. Al kun je zelfs tijdens de huwelijksceremonie nog een wijziging aanbrengen in wie je getuigen zijn. 

De getuige van je huwelijk kan niet komen, wat moet je doen?

Is je getuige ziek, verhinderd en dus afwezig, of komt hij niet opdagen op je huwelijk? Heel vervelend! In dat geval kun je gewoon nieuwe getuigen aanwijzen. Dit kan zelfs tijdens de ceremonie nog. In het uiterste geval vraag je een medewerker van de gemeente of een toevallige voorbijganger om getuige van je huwelijk te zijn :–)

Kan je een getuige uit het buitenland kiezen?

Ja, in Nederland mag je getuige een andere nationaliteit hebben en dus in het buitenland wonen. Sommige gemeenten vragen je om voor de zekerheid een andere getuige achter de hand te houden. Het komt namelijk weleens voor dat een vlucht vertraagd is en een getuige niet op tijd aanwezig is op de bruiloft.

De getuigen kiezen

Getuige zijn op een bruiloft is een speciale en best wel officiële taak. De handtekeningen van je getuigen zijn namelijk hét bewijs dat je partner en jij hebben ingestemd met jullie huwelijk. Waarom dat precies is? Als jullie trouwakte ooit kwijtraakt, zijn zij letterlijk de ooggetuigen die kunnen aangeven dat jullie getrouwd zijn. Daarnaast is getuige zijn ook best een eervolle taak. Deze wordt vaak uitgevoerd door iemand die je dierbaar is. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, beste vriendin of je broer als getuige. Twijfel je of je een ouder persoon zoals je oma als getuige wilt vragen? Dat is best begrijpelijk. Een ouder iemand is er misschien niet meer als je diegene als getuige op moet roepen. Gelukkig hoeven we er in Nederland niet bang voor te zijn dat trouwaktes opeens kwijtraken. En wie anders dan je oma is trotser om je getuige te zijn?!

getuige vragen

Cadeaus om je getuigen mee te vragen

Je getuige heeft een bijzondere taak. Sterker nog, zonder de handtekeningen van 2 getuigen is je huwelijk niet rechtsgeldig! Daarbij is een getuige ook vaak een dierbaar persoon. Goede redenen om je getuige op een originele manier te vragen dus, met een bijzonder cadeau bijvoorbeeld. Met een van de volgende getuige cadeaus voor mannen en vrouwen kan diegene bijna niet anders dan ‘ja’ zeggen op je vraag ;–)

Getuige cadeau voor een man

Wat geef je je vader, broer of vriend cadeau als je hem als getuige wil vragen? Deze cadeaus kunnen nog wel eens een schot in de roos zijn. 

Getuige vragen met bier of wijn!

Cliché? Ja! Maar zal wijn of bier als cadeau voor je getuige in goede aarde vallen? Vast en zeker! We hebben verschillende cadeaus voor je geselecteerd.

 • Avondje kroeg
 • Getuige cadeau box met speciaalbiertjes of een paar goede flessen wijn
 • Bier- of wijnproeverij
 • Workshop bier maken

Cadeau box

Niet moeilijk om samen te stellen, maar superleuk om te geven: een cadeaubox om je getuige mee te vragen. Dit zijn onze ideeën.

 • Minibar: grote pot met kleine drankflesjes
 • Pakket met handigheden voor op de bruiloft: zonnebril, toilettas met naam, manchetknopen
 • Koffiepakket met koffiebonen, percolator, maatschepje, coffee to go beker

Getuige vragen met iets van hout

Hout staat stoer en is het perfecte materiaal voor een persoonlijk cadeau voor je getuige. Hout valt namelijk prachtig te graveren. Denk bijvoorbeeld eens aan deze leuke cadeaus.

 • Houten bieropener
 • Houten barbecue kookgerei
 • Houten pen (voor die belangrijke handtekening)

Sokken!

Wil je je mannelijke getuigen en misschien wel groomsmen (de mannelijke variant van het bruidsmeisje) laten matchen met elkaar? Geef ze bijpassende sokken cadeau bij je vraag! Ga voor vrolijke sokken met een printje, een afbeelding van superhelden, jullie initialen of de themakleuren van de bruiloft.

Horloge als cadeau voor je getuige

Een herinnering aan een heel bijzondere dag, dat is een horloge. Ook kan je getuige zijn horloge dragen op je bruiloft. En met inscriptie maak je het nog persoonlijker.

Getuige cadeau voor een vrouw

Zoek je een leuk cadeau voor je moeder, beste vriendin, zus(je) of oma als mogelijke getuige? Met de volgende cadeaus zet je je vraag extra kracht bij.

Getuige vragen met een kaart

Geen poespas, geen duur cadeau; je vraag op een kaart schrijven is misschien nog wel het meest waardevol. Vertel haar wat ze voor je betekent en waarom ze jouw getuige moet zijn. Met een van jullie mooiste foto’s samen maak je het extra persoonlijk.

Tip: Iets verderop in dit artikel vind je mooie en leuke kaart teksten om je getuige mee te vragen!

Gift box voor je getuige

Ook vrouwen vinden een gift box vaak erg leuk. Stop dit er bijvoorbeeld in.

 • Beautypakket: gezichtsbehandeling, de lipstick die ze zo graag wilde, haar favoriete parfum
 • Pakket met dingen voor op de bruiloft: toilettas met initialen, oorbellen, teenslippers (voor zere voeten)
 • Dingen voor haar hobby: handletteringpakket, boekenpakket, festivalpakket

Getuige vragen met een armband

Een bijzondere dag als een huwelijk moet herinnerd worden! Dat kan met mooie foto’s, maar ook met iets wat je getuige nog vaak terugziet. Wat dacht je van een armbandje of een ander juweel om je getuige mee te vragen? Deze krijgt met jouw vraag een heel speciale betekenis.

Puzzel met dé vraag

Hoe leuk is dat: je getuige vragen met een puzzel! Maak of koop een puzzel met de vraag die je wilt stellen en wacht in spanning af tot ze het heeft ontcijferd. 

Getuige vragen kaart tekst quote

Leuke teksten en quotes om getuigen mee te vragen

Wil je de getuige voor je huwelijk vragen met een kaart? Dan zijn er natuurlijk superveel leuke opties. Bij Kaartje2go maak je je kaart helemaal naar je eigen wensen. En een leuke tekst op de kaart geeft dan net iets extra’s aan het vragen van je getuige. De volgende teksten en quotes over je getuige vragen zijn origineel en laten de ontvanger weten dat je hem of haar waardeert. 

I can’t say “I do” without you!

Ik kan niet trouwen met mijn verloofde 
zonder degene die altijd in mij geloofde

We zijn al vriendinnen sinds de peuterschool
Bij elk belangrijk moment was jij erbij
Wil je getuige op mijn bruiloft zijn?

Naam, je bent een geweldige broer/vriend. En ik heb een getuige nodig voor mijn bruiloft. Vrijdag 30 september, 10:00 uur. (Dit is geen vraag.)

Ik ga je een vraag stellen. Doe alsof je het niet verwacht had. Reageer verrast en omhels me huilend:

Wil je mijn getuige zijn?

Sisters from the start
Best friends from the heart


Tip: Bestel je kaart als pakketje van 1 kaart. Zo krijg je je kaart met envelop thuisbezorgd in een pakketje.

Ook interessant voor jou: