Kerst 16 november 2017

Zo maak je dit jaar mooie kerstfoto’s!

Mooie kerstfoto's

Kerst is hét moment om prachtige kiekjes te schieten. Je bent samen met je familie, het huis is versierd met sfeervolle lichtjes en er is lekker eten. En zowel bij een kerstfotoshoot als het kerstdiner met je familie is het altijd weer de kunst om de sfeer goed vast te leggen. We helpen je graag een handje en geven daarom 8 tips voor het maken van mooie kerstfoto’s!

1. Voeg (natuurlijk) licht toe

Kerst is alleen al gezellig door de flikkerende kaarsjes en gezellige lichtjes in de donkere dagen. Voor je camera zijn al deze lichtjes alleen niet genoeg om een duidelijke foto te maken. Voeg daarom extra licht toe als het licht gedimd is, waarbij natuurlijk licht van buiten de voorkeur heeft. Is het buiten al donker? Doe dan een aantal lampen aan voor extra licht. Je zou denken dat je flitser ook voldoet als lichtbron, maar deze zorgt vaak voor overbelichting en harde schaduwen. Gebruik je flitser alleen als je de richting van de flits kunt bepalen. Laat de flitser naar het plafond of een witte muur flitsen, zodat het licht minder hard is.

2. Fotografeer vanuit een ander standpunt

Veruit de meeste foto’s worden vanaf ooghoogte gemaakt. Niet zo spannend dus als je dit jaar leuke en originele kerstfoto’s wilt maken! Fotografeer daarom eens vanuit een ander standpunt. Ga op je hurken zitten om je kinderen vast te leggen, hang boven de tafel om het eten te fotograferen en maak eens een foto terwijl je camera op de grond staat. Door te spelen met het perspectief krijg je vaak juist mooie kerstfoto’s!

mooie kerstfoto's

3. Mooie kerstfoto’s? Speel met scherp en onscherp

Heb je de functies van je camera een beetje onder de knie? Probeer tijdens het maken van kerstfoto’s dan ook om met scherpte te spelen! Fotografeer de lichtjes van de kerstboom wazig voor een leuk effect en leg de focus op één onderwerp door de achtergrond onscherp te maken. Dit geeft een leuk resultaat en kerstfoto’s die anders dan anders zijn!

4. Gebruik hulpmiddelen

Er zijn een aantal handige hulpmiddelen uit de fotografie waarmee je je kerstfoto’s net iets professioneler maakt. Gebruik bijvoorbeeld de rasterfunctie om rechte lijnen ook echt recht te fotograferen. Ook is een statief een handig hulpmiddel tijdens het maken van kerstfoto’s. Doordat het vaak wat donkerder is tijdens het kerstdiner, zijn je foto’s bij de kleinste beweging al wazig. Met een statief of een ander stabiel punt waar je camera op rust heb je dit probleem niet. Een statief is trouwens ook handig bij het maken van een groepsfoto!

5. Speel met in- en uitzoomen

Een andere manier om mooie kerstfoto’s te maken is om te spelen met in- en uitzoomen. Fotografeer de gezichten van je kinderen terwijl ze hun cadeau uitpakken, leg vast hoe mals de kip was en maak leuke sfeerfoto’s van de decoratie in de kerstboom. Een tip voor foto’s maken van heel dichtbij is om de macro-stand aan te zetten. De macro-functie wordt aangegeven met het tulpsymbool en deze zorgt ervoor dat je foto’s ook scherp zijn van dichtbij.

6. Maak spontane foto’s

Een ergernis van veel mensen die gefotografeerd worden, is dat ze steeds een lach op moeten zetten. Het resultaat? Geposeerde foto’s met een geforceerde lach! Kondig daarom niet aan dat je foto’s gaat maken en vraag iedereen vooral niet om te lachen, maar maak foto’s terwijl iedereen geniet van wat hij aan het doen is. Zo fotografeer je je hond in actie (leuk voor een kerstkaart met je hond!), vang je die guitige blik van je nichtje of leg je je genietende opa op de gevoelige plaat vast. Hoe vaker je deze manier gebruikt, hoe natuurlijker je omgeving het vindt dat je fotografeert.

7. Fotografeer ook de voorbereiding en de afwas

Kerst is natuurlijk niet alleen het eten van een heerlijk kerstdiner aan een prachtig gedekte tafel. Er gaat namelijk veel voorbereiding aan vooraf. En waarom zou je dit niet vastleggen? Fotografeer dus niet alleen aan tafel en tijdens het spelen van spelletjes, maar ook tijdens het optuigen van de kerstboom en de afwas na het eten. Zo creëer je een verhaal in je kerstfoto’s.

8. Fotografeer buiten!

Binnen is het warm en gezellig, maar tijdens de kerstvakantie zijn er buiten ook veel mooie plaatjes te schieten. Maak bijvoorbeeld foto’s tijdens een boswandeling of leg de vele indrukken tijdens een dagje kerstmarkt vast. En als er sneeuw ligt, breekt het moment aan om eropuit te gaan en een prachtige kerstfoto met sneeuw te maken!

mooie kerstfoto's

Doe iets leuks met je mooie kerstfoto’s!

Met deze tips zorg je dat de gezellige kerstdagen ook mooi zijn vastgelegd! Zijn de feestdagen voorbij? Doe dan iets leuks met je kerstfoto’s. Maak er het volgende jaar bijvoorbeeld kerst- en nieuwsjaarskaarten met foto van, zodat je een originele en eigen kerstkaart verstuurt. Wat ga jij doen met je gemaakte kerstfoto’s?

Ook interessant voor jou: