Kerst 6 december 2018

Op deze 6 plekken vier je kerst wél in de sneeuw

kerst in de sneeuw

Een witte kerst is iets waar we elk jaar weer van dromen! We willen kerstfilms kijken terwijl buiten een groot pak sneeuw groeit en chocolademelk drinken na een winterse wandeling vol sneeuw. Een witte kerst in Nederland is helaas nogal zeldzaam. Gelukkig vier je op de volgende 6 plekken kerst in de sneeuw!

Sneeuw met kerst 2024: wanneer hebben we een witte kerst in Nederland?

In Nederland zijn witte feestdagen best schaars. In de afgelopen 100 jaar hebben we zelfs maar 8 keer een witte kerst meegemaakt! In 2010 was het voor het laatst een witte kerst en ook in 2009 konden we genieten van sneeuw op 25 en 26 december. Maar wat is een witte kerst precies? Het KNMI stelt dat het een witte kerst is als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Of er sneeuw is met kerst 2024 blijft natuurlijk gissen. Maar op de volgende plekken weet je vrijwel zeker dat het dit jaar een witte kerst wordt!

witte kerst Finland

1. Woonplaats van de Kerstman: Rovaniemi in Finland

Je bent onder andere met kerst in de sneeuw in de Finse stad Rovaniemi, de plek waar de Kerstman woont! In deze hoofdstad van Lapland kun je de Kerstman himself zelfs ontmoeten. Ook zijn er heel veel andere leuke dingen te doen in dit prachtige gebied. Wat dacht je van ijsberen spotten, zelf een slee met husky’s besturen of ijsvissen? In deze Finse stad ga je je sowieso niet vervelen met kerst.

2. Witte kerst op het Japanse eiland Hokkaido

Een plek waar je niet zo snel aan zou denken bij een witte kerst is Japan! Toch zijn de winters op op het eiland Hokkaido heel erg koud en wit. In de zomer is het landschap groen, maar in de winter kan het er hard sneeuwen en vriest de zee er zelfs dicht. Hokkaido is bij uitstek een plek voor wintersport. En wil je je skivakantie naar een hoger level trekken? Ga skiën op de rokende vulkaan Asahi in het nationale park Daisetsuzan!

kerst in de sneeuw Alpen

3. Skiën in de Alpen: met kerst in de sneeuw in Europa

Heb je kerst altijd al op de lange latten willen doorbrengen? Ga dan skiën in de Alpen! Als je op wintersport gaat met kerst, bevind je je niet alleen in een prachtige landschap, maar ben je ook nog eens heel actief bezig. Kies trouwens wel voor een gebied boven de 2000 meter, want de laatste jaren smelt de gevallen sneeuw snel door de nog warme grond. Met familie of vrienden om je heen wordt het op deze manier een heel gezellige kerst.

🎅 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 8 leukste plekken om kerst te vieren

4. Winterse stedentrip naar Québec in Canada

Ben je op zoek naar een romantische plek om kerst samen met je partner door te brengen? Ga dan naar Canada en beleef kerst in Québec! In deze stad ligt in bijna heel december sneeuw, zodat je sowieso een witte kerst viert. Québec is onder andere zo leuk omdat het heel Europees aandoet met zijn pittoreske straatjes en gekleurde gebouwen. Daarbij wordt de stad ook nog eens heel gezellig aangekleed met kerstlichtjes en kerstversiering! Bezoek bijvoorbeeld de kerstmarkt, doe de culinaire Christmas Food Tour langs de verschillende winkeltjes of ga sfeer proeven in het historische Oud Québec.

noorderlicht Alaska

5. Gegarandeerd witte kerst in Alaska

Als je voor 100% kans op sneeuw wilt gaan tijdens kerst, dan is Alaska jouw plek tijdens de feestdagen. Toen er met de warme kerst van 2016 zelfs in Moskou geen sneeuw meer lag, was Alaska gelukkig nog steeds een winter wonderland. Wist je dat het er zelfs -40°C kan worden? De Alaskanen hebben hun kerstverlichting trouwens van eind november t/m eind februari hangen, want overdag is het erg lang donker in Alaska. Benieuwd naar wat je kunt doen in Alaska? Spot bijvoorbeeld de grootste elanden en beren ter wereld of doe een huskysafari! En het noorderlicht mag je natuurlijk ook niet vergeten tijdens je reis.

🎄 Benieuwd vanaf welke datum je in Nederland kerstlichtjes mag ophangen? Lees dan ons artikel Wanneer mag je de kerstversiering ophangen?

6. Prachtig IJsland: kerst in de sneeuw in Scandinavië

IJsland is een plek die de afgelopen jaren erg in trek is. Niet zo gek ook, want IJsland is prachtig! Ook tijdens de kerstdagen is het goed toeven op deze eilandengroep. Ga bijvoorbeeld zwemmen in de Blue Lagoon, een geothermisch bad van 39°C. Andere bekende trekpleisters zijn de gletsjers, de Gullfoss waterval waar prachtige regenbogen ontstaan en de geisers. En het in kerst gehulde Reykjavik is natuurlijk ook een must om te bezoeken!

Kerst in de sneeuw… Maar dan binnen!

Op deze 6 plekken vier je kerst dus met een dik pak sneeuw! Blijft het dit jaar toch alleen maar bij dromen van een winters landschap? Maak dan zelf een winter wonderland in huis van je kerstboom! Dat doe je bijvoorbeeld met een leuk kerstboom alternatief.

Ook interessant voor jou: