Kerst 14 december 2019

Kerst anders vieren: 12 originele ideeën

Kerst anders vieren

Is kerst voor jou elk jaar hetzelfde liedje? Jezelf volproppen bij het kerstdiner met (schoon-)familie en met verplichtingen waar je elk jaar weer tegenop ziet? Laat het traditionele kerstdiner je dan gestolen worden en pak het dit jaar op een andere manier aan. Met de volgende 12 tips kun je kerst eens heel anders vieren!

1. Vrijwilligerswerk doen met kerst

Doe jij graag iets voor een ander? Een echt bijzondere kerst beleef je namelijk  als vrijwilliger. Er zijn verschillende initiatieven in Nederland om anderen blij te maken tijdens de feestdagen. Ga bijvoorbeeld soep schenken bij de daklozenopvang of help ouderen in een verzorgingstehuis aan een fijne kerst. 

2. Kerst anders vieren in de zon

Verlang je naar wat hogere temperaturen in december? Vier dan kerst in de zon! Laat je in de watten leggen in een all-inclusive resort of maak een mooie rondreis. Wij weten zeker dat je een geweldige kerst hebt.

3. Kerstdiner met alleenstaanden

Er zijn elk jaar weer duizenden Nederlanders die zich eenzaam voelen tijdens de feestdagen. Organiseer daarom eens een kerstdiner voor alleenstaanden in je omgeving! Door jouw toedoen beleven zo heel veel personen een fijne kerst. En jij vast ook, het is in elk geval weer eens iets anders :–)

4. Doe een retraite 

Wil je ontsnappen aan alle kerstgekte? Zoek dan een tegenhanger van kerst op, zoals een retraite. Tijdens een retraite kun je even stilstaan bij je leven en laat je je niet meesleuren door de kerstdrukte. Er zijn onder andere stilteretraites, wandelretraites en yogaretraites.

5. Kerst eens anders vieren met een stedentripje

Als je kerst eens op een heel andere plek wilt vieren, dan is een kerstig stedentripje met je partner of gezin een goed idee! Bezoek bijvoorbeeld romantisch Brugge, ga naar het Finse Rovaniemi waar de Kerstman woont of verblijf in kerstmarktenstad Düsseldorf. Zo mis je niets van kerst, maar hoef je ook niet aan het traditionele kerstdiner plaats te nemen.

6. Vier kerst alleen 

Een goede manier om kerstmis anders te vieren is om de feestdagen eens helemaal alleen door te brengen. Huur bijvoorbeeld een huisje in het bos of boek een hotelkamer aan het strand en knijp er even tussenuit met kerst. Zeker weten dat je opgeladen en voldaan weer thuiskomt. 

7. Filmmarathon tijdens kerst

De hele dag in je pyjama doorbrengen, eten bestellen en lekker luieren; tijdens een filmmarathon kan het! Sla de familiebezoekjes gewoon eens over dit jaar en kijk toe hoe personages in de films kerst vieren. Dit scheelt veel kerststress en je kunt de kerst eens heel anders en origineel vieren. 

8. Werken met kerst

Als je niet zoveel hebt met kerst, dan is gewoon aan het werk gaan met kerst ook geen slecht idee. Zo spaar je misschien niet alleen vakantiedagen op, maar werk je die lange to-dolijst ook eindelijk eens af! 

9. Huur een vakantiehuis met vrienden

Ze zeggen wel dat vrienden je zelfgekozen familieleden zijn. Kies er daarom eens voor om een vakantiehuis te huren en hier samen kerst te vieren. Het gezellig koken, dineren en borrelen tot in de late uurtjes zal iedereen nog lang bijblijven! 

10. Klussen met kerst 

Liggen er thuis veel klusjes op stapel waar je maar niet aan toe komt? Dan is kerst hét moment om te gaan klussen. Zet de kerstmuziek op, laat je ‘kerstdiner’ thuisbezorgen en maak er met een verfroller in je hand een leuke kerst van. Je zult jezelf later dankbaar zijn! 

11. Kerst net even anders: barbecueën 

Als je wel kerst wilt vieren met familie, maar het gourmetstel eens niet van zolder wilt halen, dan is een kerstdiner van de barbecue misschien wel iets voor jou. Zorg wel voor een partytent en wat terrasheaters, zodat je gasten het lekker warm houden.

12. Doen wat je anders zou doen

Als je geen zin hebt om kerst te vieren, kun je de kerstdagen natuurlijk ook gewoon als normale dagen beschouwen. Doe dus eens wat je op een gebruikelijke zondag doet, zoals je huis schoonmaken, die stapel tijdschriften lezen of een serie kijken. 

Kerst anders vieren

Dit jaar vier je kerst eens heel anders, met deze 12 manieren om kerst te vieren! En weet je ook nog niet zo goed hoe je de avond voor kerst wilt doorbrengen? Ontdek dan heel veel leuke tips om kerstavond te vieren

Ook interessant voor jou: