Kerst 8 december 2022

šŸ‡®šŸ‡¹ Buon Natale! Zo vier je een Italiaanse kerst

italiaanse kerst

Iedere zomer gaan we massaal naar ItaliĆ«. Het land van lekker eten, warme mensen en een rijke cultuur. Maar waarom zou je het bij een zomervakantie laten? Laat de Italiaanse kerstbellen rinkelen en geniet ook deze feestdagen van la dolce vita. In dit blogartikel lees je alles over Italiaanse kersttradities en delen we recepten voor een Italiaans kerstdiner. Vier jij dit jaar ook een Italiaanse kerst? 

Hoe vieren ze kerst in ItaliĆ«? 

Voor Italianen is Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. Anders dan bij ons, ligt de focus op kerstavond. Het is traditie om op deze avond te genieten van een uitgebreid diner met de hele familie. Houd je van lekker Ć©n veel eten, reserveer dan alvast een plekje aan de eettafel. Want het Italiaans kerstdiner bestaat uit meer dan 7 gangen! Met een goed gevulde buik wordt vervolgens de lokale nachtmis bezocht. Ook op eerste kerstdag wordt er uitgebreid getafeld, maar dan vanaf lunchtijd. Tot slot is een Italiaanse kerst niet compleet zonder het branden van de ceppo. Dit is eens speciaal houtblok dat moet blijven branden tot nieuwsjaardag. Zo kun je alle vervelende dingen van het afgelopen jaar verbranden. 

šŸŽ…šŸ½ Ook leuk om te lezen: De 16 leukste kersttradities in Nederland.

Alfabeto di Natale: met deze woorden kom je een Italiaanse kerst door

Misschien vier je dit jaar kerst wel in ItaliĆ«, of wil je je Italiaanse vrienden verrassen met een kerstkaart. Een beetje kennis van de taal kan dan zeker geen kwaad. We hebben wat handige woorden voor je op een rijtje gezet: 

 • Babbo Natale: de Kerstman  
 • Buon Natale: fijne kerst
 • GesĆ¹: Jezus
 • Lā€™albero di Natale: de kerstboom 
 • La messa della notte: de nachtmis
 • La vigilia di Natale: de kerstavond
italiaans kerstdiner

Een Italiaans kerstdiner om van te smullen

Kleurrijke antipasti, zijdezachte ravioli, traditionele panettoneā€¦ Het water loopt ons al in de mond. En dat is niet zo gek, want de Italiaanse keuken is een favoriet voor velen! Kies daarom eens voor een Italiaans kerstdiner. Wat je precies op tafel zet, is helemaal aan jou. Natuurlijk zijn we wel in onze kookboeken gedoken en hebben we een aantal lekkere recepten voor je verzameld. Laat je inspireren door deze smakelijke suggesties en stel alvast het menu samen voor jouw Italiaanse kerst. Buon appetito! 

Niet vergeten: Een Italiaanse kerst is pas compleet als je favoriete mensen erbij zijn. Maak daarom alvast uitnodigingen voor het Italiaanse kerstdiner, zodat je straks samen kunt genieten van al het lekkers.Ā 

Een Italiaanse kerst: het voorgerecht

Italianen houden van uitgebreid tafelen. Ook tijdens de feestdagen. Heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Of zijn er kleine kinderen bij? Kies dan voor een Italiaans kerstdiner met drie gangen. Met de eerste gang, het voorgerecht, zet je de toon voor de rest van het menu. Kies voor een gerechtje dat niet te machtig is, maar wĆ©l smaakt naar meer. Antipasti, verse pasta of een frisse soep zijn goede keuzes voor een Italiaanse kerst. 

Italiaanse voorgerechten – Vlees

Italiaanse voorgerechten – Vis

Italiaanse voorgerechten – Vegetarisch

Een Italiaanse kerst: het hoofdgerecht

Tijdens een Italiaanse kerst wordt er goed uitgepakt met het hoofdgerecht. De secondo piatto is dĆ© (kerst)ster van de avond. Gelukkig staat de Italiaanse keuken bekend om haar eenvoud. Met een paar simpele stappen maak je eenvoudig een feestelijk hoofdgerecht voor jouw Italiaans kerstdiner. Kijk je mee naar onze ideeĆ«n? 

Italiaanse hoofdgerechten – Vlees

Italiaanse hoofdgerechten – Vis

Italiaanse hoofdgerechten – Vegetarisch

Een Italiaanse kerst: Het nagerecht

Dat was smullen zeg! Nu is het tijd voor de laatste gang van het Italiaans kerstdiner: het nagerecht. De buiken zijn al aardig gevuld, maar gelukkig is er altijd een gaatje voor een lekker dessert. Die gaat immers naar het hart, en niet naar de maag šŸ˜‰ Tijdens een Italiaanse kerst worden er namelijk voornamelijk zoete nagerechten gegeten. Een echt feestje dus voor de zoetekauwen! 

italiaans kerst

Italiaanse kerstcadeaus voor onder de boom

Pakjesavond wordt in ItaliĆ« op 6 januari gevierd, tijdens Drie Koningen. Gelukkig betekent dit niet dat je met lege handen naar huis gaat na een Italiaanse kerst. Ook in Nederland wordt het geven van kerstcadeaus steeds populairder. Op zoek naar een cadeau voor die ene ItaliĆ« liefhebber? Daar weten wij wel raad mee! 

Italiaanse kerstcadeaus voor een foodie

 • Pastamachine
 • Italiaans kookboek
 • Italiaanse olijfolie

Kerstcadeaus voor de Italiƫ liefhebber

Cadeaus voor een ontspannen Italiaanse kerst

 • Sokken met een Italiaanse print
 • Boek dat zich afspeelt in ItaliĆ«
 • Italiaanse puzzel

šŸŽ Leestip: 100+ leuke cadeaus om te vragen voor kerst

Wij wensen je een fijne Italiaanse kerst! 

Kerstmis is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Met deze warme tradities en ideeƫn wordt het vast een Italiaanse kerst om nooit meer te vergeten. We wensen je in ieder geval alvast een Buon Natale!

Ook interessant voor jou: