Kerst 28 november 2022

Zo kom je de donkere dagen voor kerst door

Denk je aan december, dan denk je al snel aan verlichte straten en een kerstboom vol fonkelende lampjes. Toch staat deze periode bekend als ‘de donkere dagen voor kerst’. Op 20, 21, 22 of 23 december valt zelfs de dag met het minste daglicht. Hoe kom je de weken door tot de kerstmagie de wereld een beetje lichter maakt? Met deze 10 tips schijnt de zon ook tijdens de donkere dagen voor kerst. 

🔵 Ook leuk om te lezen: 11 tips tegen die Blue Monday dip

1. Plan leuke dingen in voor de feestdagen

Stiekem lijkt de hele maand in het teken te staan van kerst. Op 1 december beginnen we al met het aftellen naar deze twee feestelijke dagen. Onze tip: Maak juist ook de donkere dagen voor kerst leuk. Plan een paar activiteiten in, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Ga naar een concert, boek een nachtje weg of bezoek dat ene museum waar je al zo lang heen wilde. 

2. De donkere dagen voor kerst: Pak een project op

Eventjes je gedachten verzetten tijdens de donkere dagen voor kerst? Steek de handen uit de mouwen en pak een project op. Er staat vast nog wel iets op je lijstje. Zo niet, laat je dan inspireren door onze ideeën: 

  • Knap een meubel op
  • Ruim je kledingkast op en verkoop een aantal items
  • Start een boekenclub
  • Maak een fotoalbum van die ene zonnige vakantie
  • Voorzie de muur van een vrolijk likje verf.
donkere dagen

3. Start met een positief ochtendritueel

Een goed begin is het halve werk! Start daarom je dag met een positief ochtendritueel. Plan een meditatie in, maak een ochtendwandeling of pak je journal erbij. Als je een kwartiertje eerder opstaat, heb je genoeg tijd om die donkere dagen voor kerst goed te beginnen. 

4. Donkere dagen voor kerst? Zoek het licht op

Eigenlijk zegt de naam het al, tijdens de donkere dagen voor kerst zijn er weinig lichturen op een dag. En juist dat tekort aan licht kan een winterdip veroorzaken. Zoek daarom het licht op voor wat positieve energie. Schaf bijvoorbeeld een lichtlamp aan en gebruik deze minimaal een half uur tot 2 uur per dag. Het is namelijk bewezen dat lichttherapie de winterdip vermindert. Vind je het lastig om uit bed te komen als het nog donker is? Kies dan voor een wake-uplight. Als je vermoedt dat er een dieperliggend probleem is, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. 

5. Boek alvast je zomervakantie

Zon, zee, strand… De zomervakantie lijkt alweer zo lang geleden. De hoogste tijd om alvast na te denken over je plannen voor volgend jaar. Want niets is zo fijn als je zomervakantie boeken wanneer het buiten koud is. Bij het zien van zomerse plaatjes krijg je direct een positief gevoel! Ga daarom in de donkere dagen voor kerst op zoek naar jouw volgende trip, zodat je je daar alvast op kunt verheugen. Wordt het Italië, Spanje of toch Frankrijk? 

6. Sluit je aan bij een sportgroep

In het donker naar de sportles fietsen is misschien niet iets waar je naar uitkijkt. Toch zijn er zoveel goede redenen om te sporten! Zo word je zelfverzekerder, krijg je er energie van en verhoogt het je weerstand. En misschien wel net zo belangrijk: Samen sporten is ontzettend gezellig! Laat je afmatten tijdens een bootcamptraining, verbeter je balans met yoga of sluit je aan bij een hardloopgroepje. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Na het sporten ben je altijd weer blij dat je bent gegaan.

7. Slik vitamine D 

Een tekort aan zonlicht betekent ook dat je te weinig vitamine D aanmaakt. Hierdoor kun je de bekende symptomen van een winterdip hebben, zoals lusteloosheid, moe zijn en je zwak voelen. Daarom is het goed om tijdens de donkere dagen voor kerst vitamine D bij te slikken.

kerstblues

8. Duik de keuken in 

Voeding heeft een grote invloed op je energielevel en humeur. En beide kunnen tijdens de donkere dagen voor kerst wel een boost gebruiken. Tijd om een schort voor te binden en de keuken in te duiken. Recepten boordevol groenten, vitaminen en gezonde vetten zijn een goed idee! Maak bijvoorbeeld een kom verse soep of bereid een heerlijk vette vis. Mis je de zonovergoten dagen? Kies dan voor een lekker zomers gerecht en zet tijdens het koken die tropische playlist op. 

9. Doe iets creatiefs

Als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn, verdiep je dan eens in een creatieve hobby! Volg bijvoorbeeld een tekentutorial op Youtube, woon een keramiekcursus bij of ga aan de slag met een kwast. En zoals Bob Ross altijd zei: There are no mistakes, just happy accidents. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om dat goede gevoel tijdens het creëren van iets. 

10. Winterdip? Help een ander!

Positieve energie krijg je ook door er voor een ander te zijn. Je bent niet de enige die last heeft van de donkere dagen voor kerst. Hulp aanbieden bij die eenzame buurman of alleenstaande moeder kan zoveel doen. Een kaartje doet ook altijd goed. Het is fijn om iemand te hebben die naar je omkijkt! En zelf voel je je ook beter. 

Geen winterdip voor jou

Met deze tips kom jij de donkere dagen voor kerst vast positief door. Wil je direct aan de slag met iets positiefs? Maak bijvoorbeeld onze vrolijke rietjes slinger. Je moet tenslotte zelf de slingers ophangen ;–)

Ook interessant voor jou: