Kerst 8 december 2017

12 veelgestelde vragen over kerst beantwoord

De gezelligste tijd van het jaar komt eraan. Je zou zeggen dat we na zoveel jaren kerst vieren precies weten hoe dat moet. Maar niets blijkt minder waar: elk jaar vergeten we toch weer wanneer het kerst is, of we moeten werken met kerst en wat we kunnen doen tijdens de feestdagen. Kaartje2go verzamelde daarom 12 prangende vragen rondom kerst 2020 en geeft je het antwoord!

1. Wanneer is het kerst?

Een van de meestgestelde kerstvragen is toch wel wanneer het kerst is. Kerst is elk jaar op 25 december en 26 december. Het verschilt dus per jaar op welke dagen kerst valt. Kerst valt in 2020 bijvoorbeeld op vrijdag en zaterdag en volgend jaar is dit een dag later. Kerst bestaat trouwens altijd uit 2 dagen; dit was al zo in de Middeleeuwen. Wil je weten waarom kerst uit 2 dagen bestaat? De kerk pleitte eeuwen geleden voor een tweede feestdag na de hoofdfeesten kerst, Pasen en Pinksteren. Zo konden de kerkgangers vaker dan één keer naar de kerk en was er op de tweede feestdag ruimte voor vrije tijd. Nog altijd is die tweede kerstdag een discussiepunt, maar het ziet er gelukkig niet naar uit dat die gaat verdwijnen!

2. Wat vieren we met kerst?

Kerst betekent voor de meeste mensen gezelligheid, lekker eten en samenzijn met familie, maar oorspronkelijk vieren we met kerst een christelijk feest; de geboorte van Jezus Christus. Christenen geloven dat God Zijn Zoon zond om ons te verlossen van onze zonden. Jezus werd trouwens niet geboren op 25 of 26 december. Toch wordt Zijn geboorte dan herdacht, omdat veel culturen rond deze dagen het feest van het licht vieren: de zonnewende. Het kindje Jezus wordt door christenen als het Licht van de wereld gezien. Meer weten over kerst vieren? Lees het in ons artikel Wat is kerst?kerst 2018

3. Moet ik werken met kerst 2020?

Kerst is een officiële feestdag en de meeste mensen hoeven dan ook niet te werken tijdens kerst. Toch kan het zijn dat je moet werken op 25 en/of 26 december. In Nederland is namelijk geen wet vastgelegd dat iedereen op officiële feestdagen vrij is. Als het bedrijf of de organisatie waar je werkt niet gesloten zijn tijdens de feestdagen, kun je een verlofaanvraag doen. Bij onderbezetting mag je werkgever je verlofaanvraag weigeren en je inroosteren. Raadpleeg je arbeidsovereenkomst, cao of werkgever voor een eventuele compensatie.

4. Schrijf je ‘kerst’ met een hoofdletter?

Een vraag die we ons elk jaar weer stellen is of je ‘kerst’ met een grote letter of een kleine letter schrijft. En dat we die vraag stellen is best terecht! Namen van feestdagen krijgen volgens de officiële spelling namelijk altijd een hoofdletter, maar het woord ‘kerst’ is een instinker. Dit woord is namelijk een afgeleide van ‘Kerstmis’ en afgeleiden van feestdagen schrijf je met een kleine letter. Het woord ‘kerst’ schrijf je dus met een kleine letter, net als de woorden ‘kerstdiner’, ‘kerstavond’ en ‘kerstfeest’.

5. Wanneer kan ik mijn kerstboom neerzetten?

We willen altijd zo lang mogelijk van de kerst en zijn gezelligheid genieten. Daarom tuigen veel mensen hun kerstboom extra vroeg op. Maar wanneer ‘mag’ je officieel je kerstboom neerzetten? De regel is dat er eigenlijk geen regels voor zijn. Je kunt zelfs het hele jaar door je kerstboom in de woonkamer laten pronken! Vind je dit toch iets te overdreven? Houd dan 6 december aan, de dag dat Sinterklaas het land weer uit is. De meeste mensen tuigen hun kerstboom trouwens weer af na Driekoningen op 6 januari, of vlak na oud en nieuw. Moet je nog een kerstboom kopen en twijfel je nog tussen de verschillende soorten kerstbomen? Lees dan ons artikel Kies je een echte kerstboom of een kunstkerstboom?.Genieten met kerst

6. Welke winkels zijn open met kerst 2020?

Elk jaar zijn er met kerst weer meer winkels geopend. Het is namelijk toch fijn om je gerecht compleet te maken als je een ingrediënt vergeten bent! In 2016 waren er met eerste kerstdag meer dan 700 supermarkten geopend en met tweede kerstdag waren dat er 2800. Welke supermarkten er op 25 en 26 december 2020 open zijn is nog niet bekend, maar aangezien het aantal elk jaar weer stijgt, zullen ook dit jaar weer veel winkels open zijn. Wil je echt een dagje shoppen met kerst? Ga naar een outlet als Bataviastad of Designer Outlet Roermond, die beide op tweede kerstdag geopend zijn, of raadpleeg de openingstijden van de stad van jouw keuze.

7. Wanneer ligt kerst in de winkel?

Kerst draait voornamelijk om gezelligheid met familie en vrienden, maar je huis wordt extra sfeervol met mooie kerstversiering. Ieder jaar kunnen we dan ook niet wachten tot de kerstspullen in de winkel liggen! Wil jij snel weer kerstshoppen bij IKEA, Action, Intratuin en Hema? Lees dan ons artikel Wanneer liggen de kerstcollecties in de winkels? voor de actuele data van kerst 2020!kerst vragen beantwoord

8. Wat te doen met kerst 2020?

Wil je kerst dit jaar eens anders aanpakken en wil je geen tijd steken in een uitgebreid kerstdiner? Dan zijn er nog tal van andere leuke dingen die je met kerst kunt doen. Ga bijvoorbeeld naar de kerstvoorstelling van je favoriete cabaretier of proef de kerstsfeer op de kerstmarkt! Ook kun je op 25 of 26 december gaan schaatsen op een van de vele ijsbanen die Nederland rijk is. En wat dacht je van een winterse wandeling in het bos, waarna je samen gezellig uit eten gaat? In 2020 zijn er dus tal van kerstactiviteiten en uitjes om je heerlijk mee te vermaken.Kersttafel dekken

9. Wat moet ik meenemen naar een kerstdiner?

Ben je uitgenodigd voor een kerstdiner en moet je een gerecht meenemen? Dan kan het best lastig zijn om een leuk gerecht te bedenken. Ga daarom eerst na wat de gastheer- of vrouw zelf maakt, zodat jullie niet eindigen met 4 pannen soep. Ook is het belangrijk of je een gang toegewezen kreeg, of dat iedereen mag maken wat hij wil. Een aantal klassiekers om te maken voor kerst zijn rollade, stoofpeertjes, varkenshaas en crème brûlée. Wil je eens een keer wat anders? Wat dacht je van een oer-Hollandse stamppot, hachee (gemakkelijk van tevoren te maken!), gekruide aardappeltjes of brownies? En pasta of lasagne vallen bij iedereen in de smaak! Lees ook ons artikel Wat eten Nederlanders met kerst? om ideeën op te doen!

10. Hoe maak je zelf kerstkaarten?

Kerst is hét moment om je naaste familie en vrienden een persoonlijke groet te sturen. Natuurlijk doe je dit het liefste met een unieke, zelfgemaakte kerstkaart. Je kunt aan de slag gaan met lijm en glitters, maar tegenwoordig maak je kerstkaarten nog gemakkelijker zelf! Bij Kaartje2go vind je namelijk heel veel leuke kerstkaarten die je naar je eigen wensen aanpast. Verander het lettertype, voeg leuke figuren toe en maak er een kerstig kader omheen. Zo maak je in een handomdraai je eigen unieke kerstkaarten!

11. Gaat het dit jaar sneeuwen met kerst?

Elk jaar hopen we weer op die kerstwandeling in de sneeuw. Maar een bijzonder kerstfeitje is dat er helemaal niet zo vaak sneeuw ligt tijdens de feestdagen! Volgens het KNMI is het een witte kerst als er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. In de afgelopen eeuw hadden we maar 8 keer een winter wonderland rond de feestdagen. In 2009 en 2010 lag er zelfs 2 keer achter elkaar sneeuw tijdens kerst! Of we dit jaar wel sneeuw tijdens kerst mogen meemaken, is natuurlijk gissen, maar wij gaan er vanuit dat het niet gaat gebeuren dit jaar.

12. Wat zijn de kersttrends van 2020?

Je huis feestelijk aankleden is best een hele klus, maar je huis omtoveren tot een stylish kerstpaleisje is natuurlijk een ander verhaal! Bijzondere trends van dit jaar zijn de minimalistische kerst met weinig poespas en de modern chique kerst, met prachtige donkere kleuren en goud. Natuurlijk mag de klassieke kerst met groen en rood ook niet ontbreken en is een winter wonderland in je woonkamer ook nog steeds populair!

Kerstweetjes en -feitjes

Kerst is elk jaar weer een hele organisatie, maar als het eenmaal kerst is, is het genieten geblazen! We hopen dat al jouw vragen voor kerst 2020 beantwoord zijn. Vind je het leuk om nog meer over kerst te weten te komen? Ontdek dan ook onze kerstweetjes en -feitjes (inclusief quiz).

Ook interessant voor jou: