Ga naar de inhoudGa naar het filter

Do's en don'ts voor zakelijke kerstkaarten

De kerstdagen staan weer voor de deur! Met een zakelijke kerstkaart kun je op een persoonlijke, maar eenvoudige, manier je gewaardeerde zakenrelaties een fijne kerst en een gelukkig Nieuwjaar wensen. Dit is ook een mooi moment om je relaties te bedanken voor de fijne samenwerking, en je medewerkers voor hun goede inzet. We snappen dat voor veel bedrijven de decembermaand een drukke periode is. Daarom hebben we een handig lijstje gemaakt met daarin de do’s en don’ts van het versturen van zakelijke kerstkaarten. Aan de hand van deze tips verstuur je eenvoudig en snel de mooiste zakelijke kerstkaarten. 

Do’s

  • Kies voor een fysieke, zakelijke kerstkaart.
  • Verstuur een zakelijke kerstkaart die bij de ontvanger past.
  • Maak een originele kerstkaart.
  • Formuleer een oprechte kerstboodschap. 
  • Zorg dat je adressenbestand op orde is. 

Don’ts 

  • Verstop geen commerciële boodschap in je kerstkaart.
  • Verzend je zakelijke kerstkaarten niet te laat.

Do: Kies voor een fysieke, zakelijke kerstkaart

De wereld, en zo ook het bedrijfsleven, digitaliseert. De agenda’s staat vol met online vergaderingen en steeds meer contact vindt via internet plaats. En juist daarom is het extra leuk om een fysieke zakelijke kerstkaart te ontvangen. Een online kerstwens is snel gemaakt, maar kan als onpersoonlijk worden opgevat. Het voelt voor een medewerker veel persoonlijker om een fysieke kerstkaart op de deurmat te vinden of deze te ontdekken in het kerstpakket. Ook waarderen zakelijke relaties het dat je de moeite hebt genomen om ze een fysieke kaart te sturen. Een ander pluspunt is dat een fysieke kaart kan worden uitgestald. Zo wordt je zakelijke relatie steeds op een positieve manier aan je organisatie herinnerd. 

Do: Verstuur een zakelijke kerstkaart die bij de ontvanger past

Naast dat je zakelijke kerstkaart bij je eigen medewerkers in de smaak valt, moet deze natuurlijk ook passen bij je andere zakelijke relaties. Verplaats je daarom eens in hen, wat vinden zij leuk om te ontvangen? De één houdt wel van een lolletje en geniet van een grappige kerstkaart, terwijl de ander liever een formele kerstboodschap leest. Wanneer de smaken te verschillend zijn, dan kun je er ook voor kiezen om verschillende kaarten te versturen. Denk bijvoorbeeld aan een kaart voor je werknemers en een aparte kerstkaart voor je zakenrelaties. 

Do: Maak een originele kerstkaart

Het zal je niet verbazen, maar jullie bedrijf is niet de enige die een kerstkaart verstuurt. Organisaties ontvangen vaak meerdere zakelijke kerstkaarten en je wil natuurlijk dat die van jou er tussen uit springt. Denk daarom goed na hoe je ervoor kan zorgen dat je kaart blijft hangen bij de ontvanger. Kies bijvoorbeeld voor een zakelijke kerstkaart met logo of foto. Heb je een fijne samenwerking gehad met een relatie? Dan is een  foto gerelateerd aan deze samenwerking ontzettend leuk. Een foto van het team doet het ook altijd goed. Je kunt er ook voor kiezen om leuke extra’s toe te voegen aan je kerstkaart, zoals mooie adresstickers, sluitzegels of bijzondere envelop kleuren

Do: Formuleer een oprechte kerstboodschap

Wat schrijf je op een zakelijke kerstkaart? Je wilt je gewaardeerde zakenrelaties een fijne kerst en een goed Nieuwjaar toewensen, maar hoe zorg je ervoor dat deze wens niet te algemeen of juist te overdreven wordt? Een leuk idee is om voor elke organisatie of relatie op te schrijven wat je kenmerkend vindt of aan ze bewondert. Wanneer jullie samen een doel hebben bereikt, dan verdient dit ook zeker een plekje op de kaart. Wil je de kerstwens extra persoonlijk maken? Kies dan voor een videoboodschap op je zakelijke kerstkaart. De ontvanger hoeft alleen maar de QR-code op de kaart te scannen en dan wordt de super persoonlijke kerstgroet getoont. 

Do: Zorg dat je adressenbestand op orde is 

Zakelijke kerstkaarten gemaakt met daarop een passende tekst? Super! Nu moet de kerstkaart nog in de juiste brievenbus belanden. Zorg er dus voor dat je adressenbestand helemaal op orde is voordat je de kerstkaarten verstuurt. Op deze manier voorkom je dat de kaart bij de verkeerde persoon belandt. Je kunt de up-to-date adressenlijst trouwens ook gebruiken om automatisch een naam op de kaart te plaatsen. Zo stuur je eenvoudig een persoonlijke aanhef naar meerdere relaties. Handig he? 

Don’t: Verstop geen commerciële boodschap in je kerstkaart

Een oprechte kerstwens is een goede manier om je gewaardeerde zakenrelaties te onderhouden. Verstop daarom ook geen commerciële boodschap in de kaart. Er zijn nog elf andere maanden in het jaar voor het promoten van een nieuw product of een mooie aanbieding. Voor een kerstwens die wel passend is kun je terecht op onze pagina over zakelijke teksten voor kerstkaarten

Don’t: Verzend je zakelijke kerstkaart niet te laat

De decembermaand is een drukke periode voor veel bedrijven, en zo ook voor PostNL. Daarom is het belangrijk om je kerstkaart op tijd te versturen. Zorg ervoor dat je de zakelijke kerstkaarten uiterlijk 20 december verstuurt. Voor Belgische adressen ligt deze uiterlijke besteldatum nog wat eerder, namelijk op 15 december. Wist je dat je de verzending van je kaarten ook in kan plannen voor op een later moment? Zo kun je voor de decemberdrukte aan alvast een kaart ontwerpen. 

Tip: Red je het niet meer om je zakelijke kerstkaart op tijd te versturen? Verstuur dan eens een zakelijke nieuwjaarskaart.

Zelf een kerstkaart ontvangen? Bedank de verzender!

Met een welgemeende boodschap en een originele kerstkaart tover je gegarandeerd een lach op het gezicht van je relaties en medewerkers! Ontvang je dit jaar zelf ook zakelijke kerstkaarten? Bedank de verzenders dan door een mailtje te sturen. Zo houd je jullie band warm! Een kleine moeite, met een mooi resultaat.

Lees ook alle informatie over onze zakelijke kerstkaarten.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.