Geboorte 4 april 2019

Leuke mijlpalen in het eerste jaar van je baby

Mijlpalen eerste jaar baby

Het eerste levensjaar van je baby zit vol belangrijke mijlpalen. Zijn of haar eerste lachje, hapje en verjaardag zijn momenten om nooit meer te vergeten! Wij hebben de leukste mijlpalen van je baby voor je op een rijtje gezet. Zodat je ernaar uit kunt kijken als je kindje nog klein is of om met weemoed aan terug te denken als je zoon of dochter al groter is. Lees snel verder voor de leukste mijlpalen in het eerste jaar van je baby!

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap? Lees dan ook ons artikel Zwangerschap van week tot week.

De eerste keer dat je kindje papa en mama herkent

Na de geboorte herkent je baby je al snel aan je geur, stem en aanrakingen. Maar wat is het leuk als je zelf ook merkt dat je kindje je herkent! Als je baby namelijk ongeveer 4 tot 6 maanden oud is, wordt zijn zicht beter. Met een klein lachje of juist een grote grijns zal je dan merken dat je kindje precies weet wie hij voor zich heeft. Een onbetaalbaar moment!

Voor het eerst op de fiets met je baby

Een van de andere belangrijke mijlpalen in het eerste jaar is samen met je baby fietsen! De meeste kindjes kunnen zelfstandig zitten als ze ongeveer 6 tot 9 maanden oud zijn. Dit is dan ook hét moment om het fietszitje te installeren en je kindje op 2 wielen mee te nemen. Samen kunnen jullie de heerlijke buitenlucht opsnuiven en je bent sneller op je bestemming dan met de kinderwagen. Kan je kindje nog niet zelfstandig zitten, maar wil je hem of haar toch meenemen op de fiets? Overweeg dan om een bakfiets aan te schaffen.

Belangrijke mijlpaal: je baby’s eerste hapje

Als je baby 6 maanden is, is het tijd voor het eerste hapje. Je baby stapt (of rolt) de wondere wereld van eten binnen! Maak bijvoorbeeld zelf een lekker groentehapje, voer een good old potje babyvoeding of laat je baby kleine stukjes groenten of fruit uit het vuistje eten. De ontdekkingsreis rond eten is begonnen!

Je baby gaat steeds meer zijn eigen gang

Er komt een moment dat je baby niet meer gezellig op schoot wil zitten, maar alleen maar zelf zijn eigen gang wil gaan. Alles wat ook maar in de buurt van je kindje ligt, moet aangeraakt, opgepakt en in zijn of haar mond gestopt worden. De komende tijd staat er dus waarschijnlijk geen sfeervolle decoratie meer op je salontafel en kastjes, maar gelukkig zijn de ontdekkingstochten wel heel goed voor de ontwikkeling van je baby!

Je kindjes eerste stapjes

Een van de mijlpalen in het eerste jaar waarmee de wereld letterlijk aan je baby’s voeten ligt, is het zetten van zijn of haar eerste stapjes. Misschien kon je baby al kruipen en was je hem al vaak kwijt, maar nu hij zelf begint met lopen is er weer een heel nieuwe tijd aangebroken. Loopt je baby nog niet in zijn eerste levensjaar? Maak je dan geen zorgen! De meeste kinderen zetten hun eerste stapjes als ze ongeveer 10 tot 18 maanden oud zijn.

Voor het eerst papa en mama zeggen

Het eerste lachje van je baby was natuurlijk al bijzonder, maar als je baby voor het eerst papa en mama zegt smelt je natuurlijk helemaal van trots! En niet alleen jij als ouder vindt het leuk dat je kindje begint met praten, je baby zal er zelf ook lol in hebben om zich verstaanbaar te maken.

Een cake smash voor zijn of haar eerste verjaardag

Als je kindje bijna jarig is, is het leuk om hier extra aandacht te besteden middels een cake smash. Tijdens een cakesmash krijgt je kindje een mooie taart voor zijn neus om in te wroeten, op te slaan of natuurlijk op te eten. Ondertussen worden de leukste foto’s gemaakt, die een mooie herinnering aan de eerste verjaardag zijn en die je kunt gebruiken voor de uitnodiging! Wil je meer weten over het organiseren van een cake smash? Lees dan ons artikel met tips voor een cake smash fotoshoot.

De eerste verjaardag

En dan de laatste belangrijke mijlpaal van je baby: zijn of haar eerste verjaardag! Je baby is nu geen baby meer, maar een echte dreumes. Samen hebben jullie vast al weken geoefend om bij ‘Hoera!’ de handjes in de lucht te gooien, je kindje begrijpt vast niet waarom er opeens zoveel mensen in de huiskamer zitten en aan het eind van de dag is je kindje bedolven onder het speelgoed. Maar dat hoort er allemaal bij, want zijn of haar eerste verjaardag vier je maar één keer!

Mijlpalen in het eerste jaar van je kindje

Na het halen van al deze belangrijke mijlpalen weet je dat het een bijzonder jaar is geweest. Je kindje is groot geworden en heeft zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een eigenwijze dreumes! Is je baby juist net geboren? Leg deze belangrijke momenten dan vast met baby mijlpaalkaarten. Zo weet je straks precies hoe groot je baby was toen hij weer iets nieuws kon en heb je meteen een leuke herinnering voor later.

Ook interessant voor jou: