Geboorte 11 januari 2019

Zelf weeën opwekken? Zo doe je dat!

weeën opwekken

Je uitgerekende datum is al lang geweest, slapen gaat steeds moeilijker en je kunt niet wachten tot je kindje er is. Het is de hoogste tijd dat je bevalling begint! Helaas is er geen knop om de bevalling te starten en moet je maar gewoon afwachten tot je baby en je lichaam er klaar voor zijn. Gelukkig zijn er wel een paar trucjes waarvan ze zeggen dat het helpt. Lees verder voor onze 6 tips voor weeën opwekken.

Is je uitgerekende datum voorbij en weet je niet hoe je de tijd moet doorkomen? Lees dan eens ons artikel Wat te doen als je uitgerekende datum voorbij is?

1. Stimuleer de aanmaak van oxytocine

Als je je bevalling in gang wilt zetten wordt ook wel gezegd dat je het knuffelhormoon oxytocine moet aanmaken. Dit hormoon wordt onder andere aangemaakt als je met iemand knuffelt, als je naar je partner kijkt of als je een orgasme hebt. Oxytocine heeft ook nog 2 andere voordelen tijdens je bevalling. Zo werkt het ontspannend en verzacht het de pijn. Dat heeft de natuur goed geregeld, toch?

2. Weeën opwekken met seks

Je kunt ook weeën opwekken door seks te hebben! Je maakt namelijk niet alleen het stofje oxytocine aan als je een orgasme hebt, in sperma zit ook nog eens het stofje prostaglandine dat de weeën kan opwekken. Prostaglandine is hetzelfde hormoon dat vrijkomt als de verloskundige je baarmoeder stript om de bevalling op gang te brengen. Let er trouwens wel op of je vliezen gebroken zijn, want dan kan seks juist zorgen voor infecties.

3. Bevalling uitlokken? Laat je voeten masseren

Ze zeggen ook wel dat je de bevalling kan bespoedigen door een voetmassage. De zenuwbanen in je lichamen komen namelijk allemaal uit in je voeten. Als je specifiek de malleolus in je voet masseert, kan dit ervoor zorgen dat de bevalling begint. Je vindt de malleolus schuin onder je enkelknobbel. Masseer bijvoorbeeld je eigen voeten of vraag je partner om een heerlijke voetmassage.

4. Ga sporten of bewegen

Sporten tijdens je zwangerschap is natuurlijk erg belangrijk, maar wist je ook dat beweging weeën zou kunnen opwekken? In combinatie met de zwaartekracht zou de bevalling dus weleens kunnen starten na een uurtje sporten. Ga daarom nog eens wandelen in het bos of ga samen met een vriendin zwemmen. Ze zeggen trouwens dat het qua beweging ook helpt om over een hobbelige weg te rijden. Rijd dus een paar keer extra over die drempels heen of fiets heen en weer over een hobbelige weg.

5. Drink vrouwenmantelthee voor het weeën opwekken

Het schijnt ook te helpen om vrouwenmantelthee te drinken als je de bevalling op gang wilt helpen. Door de stof tannine in deze thee kan je baarmoeder meer gaan samentrekken. Dit is direct een reden waarom je deze thee niet in de eerste maanden van je zwangerschap mag drinken. Er wordt ook wel gezegd dat je het stofje kinine zou moeten innemen, maar dit kan gevaarlijk zijn voor de baby. Laat die ananasharten en tonic dus staan en drink vooral een kopje vrouwenmantelthee.

6. Ontspan om stress te voorkomen!

Misschien ben je er al een paar weken mee bezig, maar rust houden schijnt ook te werken voor het weeën opwekken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat te veel adrenaline zorgt voor het stagneren van de weeën. Ontspannen is dus erg belangrijk als je de bevalling in gang wilt zetten. Laat je daarom lekker in de watten leggen, neem een (niet te heet) bad en doe nog een lesje zwangerschapsyoga mee. Zo houd je de adrenaline in je bloed lekker laag.

Weeën opwekken? Je baby bepaalt uiteindelijk

Heb je alles geprobeerd, maar zit je baby nog steeds veilig in je buik? Vergeet dan niet dat je baby uiteindelijk bepaalt wanneer de bevalling begint. Houd tot die tijd lekker veel rust, ga er nog eens voor de laatste keer op uit met je partner of vermaak je met onze grappige bevallingsverhalen.

Ook interessant voor jou: