Foto tips

printen

Bij Kaartje2go kun je de mooiste kaarten maken . En we helpen je graag om de mooiste foto's hiervoor te gebruiken. Op je scherm ziet een foto er altijd lichter uit dan op een afdruk. Dat komt doordat je scherm licht geeft en een afdruk niet. Zeker als er personen op de foto staan, let er dan op dat ze voldoende in het licht staan. Maak je een foto van een situatie met veel contrast (grote verschillen tussen lichte en donkere delen), gebruik dan een flits om de personen op de voorgrond voldoende licht te geven ('in te flitsen').

Digitale camera's hebben net als gewone camera's licht nodig. De mooiste en scherpste foto's maak je met veel licht. Probeer als het even kan om je foto's buiten te nemen. Binnenlicht is vrijwel altijd te zacht en flitsen in kleine ruimtes leidt vaak niet tot mooie resultaten (en harde, sfeerloze foto´s). Gebruik je flits als je tegen het licht in moet fotograferen (zie ook hieronder). 

Welke fotoresolutie heb ik nodig om zelf een mooie kaart te maken?

In principe kun je met iedere foto je eigen kaart maken. Let wel op de kwaliteit van de foto. Foto´s met een lage resolutie zullen op je kaart ook tot een wat minder scherp resultaat leiden. Foto´s vanaf 600 kb geven in de regel een prima resultaat en boven de 1 Mb weet je zeker dat je goed zit.  Bijna alle digitale camera's maken foto's van 1 Mb en hoger. 

Kies de hoogste resolutie

Voor de mooiste foto´s om zelf kaarten mee te maken zet je je camera op de hoogste resolutie. Daarmee krijg je wel grotere bestanden, maar de kwaliteit is absoluut het best. 

Maak zo veel mogelijk foto´s en selecteer later

Geheugenkaarten zijn relatief goedkoop geworden. Koop dus een grote geheugenkaart en maak zo veel mogelijk foto's, de selectie komt later wel. De beste foto's kun je niet plannen! 

Anticipeer

De meeste digitale camera's hebben nog een kleine vertraging. Probeer daarom te anticiperen en druk net ietsje eerder af dan je gewoonlijk zou doen. 

Experimenteer eens met de flits

Als je buiten fotografeert en het licht komt vanachter je object, gebruik dan de flits. Maar probeer ook eens te flitsen als je denkt dat het niet nodig is. Vooral buiten kan 'expres' flitsen leiden tot verrassende resultaten. 

Tegen de zon in?

Probeer nieuwe invalshoeken en experimenteer met je camera! Slechte foto's kosten immers niks extra. Dus hoezo, de zon moet in de rug? Je kunt in sommige gevallen best tegen de zon in schieten, bijvoorbeeld als je de flits gebruikt. Of probeer eens om half tegen de zon in te fotografen en maak een beetje schaduw met je hand. Het effect is verbluffend! 

Het mooiste licht

De eerste uren na zonsopgang zijn het mooist. Dus zet die wekker en ga vroeg uit bed! Of blijf eens langer liggen, want ook het licht vlak voor zonsondergang geeft fraaie resultaten. 

Voorkom grote lichtverschillen

De beeldsensor van een digitale camera kan over het algemeen geen grote verschillen in lichtintensiteit overbruggen. Probeer daarom foto´s te maken die óf geheel in de zon zijn óf helemaal in de schaduw. 

printen