Vakantie 21 juli 2017

Tips voor de mooiste vakantiefoto’s

De vakantieperiode is weer begonnen en menigeen trekt erop uit. Het is tijd om te gaan genieten van een welverdiende vakantie en het thuisfront met een vakantiekaart jaloers te maken met prachtige vakantiekiekjes. Maar het maken van zo’n jaloersmakend kiekje is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je een handje te helpen geeft fotograaf Marc Leeflang je in dit artikel heel veel handige tips voor het maken van de mooiste vakantiefoto’s.

🌴 Ook leuk om te lezen: Zonnige teksten om iemand een fijne vakantie te wensen

Vakantiefoto's tips

Smartphone of digitale camera?

Tegenwoordig zal bijna iedereen zijn smartphone meenemen op vakantie. En sterker nog, de meesten zullen hier ook veel foto’s mee maken. Logisch, want het maken van foto’s met je smartphone heeft zeker voordelen.

  • Snel delen van foto’s op social media. Maar wees voorzichtig met het delen van je vakantiefoto’s tijdens je vakantie. Dat kan namelijk erg handig zijn voor potentiële inbrekers in je huis.
  • Je hebt je smartphone vrijwel altijd bij je waardoor je geen moment hoeft te missen.
  • Camera’s van smartphones hebben vaak een grote beeldhoek, hierdoor heb je veel in beeld in kleine ruimtes.
  • Snel je foto’s bewerken met een app op je smartphone.
  • Mogelijkheid om een automatische back-up te maken van al je foto’s.

Maar wil je de beste kwaliteit, dan heeft nog steeds de digitale camera de voorkeur. Het fotograferen met een smartphone heeft namelijk ook aantal nadelen.

  • Vergrotingen zijn minder van kwaliteit door de kleinere sensor.
  • Grotere kans op onscherpe (actie)foto’s door een lange sluitertijd.
  • Door de compactheid heeft je smartphone geen makkelijke grip en zal het al gauw wat onhandig zijn om ermee te fotograferen
  • Smartphones hebben uitsluitend digitale zoom, hierbij vermindert beeldkwaliteit bij inzoomen.
  • Ook bij weinig licht zal de beeldkwaliteit minder zijn dan bij een compactcamera.
  • Doordat de foto’s een lagere resolutie hebben, zijn deze minder geschikt om een fotoboek van te maken. Er is een grote kans op onscherpe beelden in je album.
  • Smartphones vertekenen je beeld. Zo heb je bij het maken van een selfie al gauw een grotere neus dan je dacht.

Maak een plan voor jezelf

Wat wil je op vakantie eigenlijk fotograferen? Wil je bijvoorbeeld je familie fotograferen of juist de omgeving en natuur? De meeste mensen maken vaak veel foto’s van elkaar. Zelf doe ik dat ook, maar daarnaast probeer ik er ook een paar dagen op uit te trekken met de camera. Dan heb je alle rust om iets langer na te denken over hoe je een opname gaat maken. Zonder dat ze zeggen: “Wij lopen vast door hoor!”

Weet wat je camera kan

Natuurlijk neem je ook de gebruiksaanwijzing mee op vakantie, toch? Je vakantie is dé uitgelezen kans om deze eens goed door te spitten, om vervolgens te ontdekken wat je camera allemaal nog meer kan. En dat is meer dan je in eerste instantie zou denken. Probeer de vele mogelijkheden eens uit. Je wordt er zo steeds handiger in.

Compositie

Het is heel gebruikelijk om het onderwerp midden in beeld te plaatsen. Maar dit levert vaak niet zo’n spannende foto op. Denk van tevoren goed na over de compositie en probeer verschillende standpunten uit. Stel dat je een bloem wilt fotograferen, zet deze dan eens uit het midden op de foto, kruip steeds dichterbij en verander je standpunten meerdere malen. Maak meerdere foto’s van je onderwerp en ga op zoek naar dat ene mooie plaatje binnen je onderwerp.

Met of zonder statief?

Wil je wat creatiever te werk gaan, dan is het aan te raden een statief te gebruiken. Iedere beweging of trilling van je camera geeft namelijk onscherpte in je foto. Ook bij opnames met weinig ligt is een statief aan te bevelen. Denk aan ondergaande zon of foto’s in gebouwen. Je hebt wellicht een flitser, maar die heeft in grotere ruimtes en bij lange afstanden minder effect. Heb je geen statief? Probeer de camera dan eens ergens op te zetten of zelf ergens tegen aan te leunen.

Haal meer uit je zoom

Een eigenschap van een zoomlens op je camera is dat deze bij sterker inzoomen een steeds onscherpere/wazige achtergrond geeft. Dat is mooi, want dan kan je op deze manier je onderwerp mooi isoleren van de achtergrond. Probeer het eens uit. Dit is vooral handig bij portretten. Ga eens op een wat grotere afstand staan van je onderwerp, zoom in en stel scherp op je onderwerp. Zo krijg je een mooi scherp onderwerp met een sfeervolle achtergrond die niet afleidt. Uiteraard moet je wel beschikken over een telezoom op je camera. Dit zal helaas niet gaan met een smartphone.

Spreid risico’s

De vakantie zit er bijna op en je camera zit propvol foto’s. En dan gebeurt het, je camera wordt gestolen. Misschien nog niet eens zo jammer van je camera. Daar kun je een nieuwe voor kopen. Maar al je mooie vakantiefoto’s zijn ook weg. Probeer daarom het risico te spreiden. Neem bijvoorbeeld meerdere geheugenkaartjes mee zodat je tijdens je vakantie kunt wisselen. Een andere optie is om om de paar dagen je gemaakte foto’s over te zetten op een laptop of een externe harde schijf. Zo ben je hoogstens de foto’s van een paar dagen kwijt en niet van je hele vakantie.

We zijn weer thuis!

Na een fijne vakantie is het tijd om de foto’s te bekijken en na te genieten. Maak een selectie van je favoriete foto’s en vergeet ook niet om een back-up te maken van je vakantiefoto’s. Het zou toch zonde zijn als die mooie foto’s verloren gaan. Maar wat doe je na een vakantie met al die prachtige foto’s? Ik heb drie leuke ideeën voor je.

  1. Maak van je mooiste vakantiefoto’s een mooi fotoboek. Want je zult zien dat al die foto’s anders maar op je PC blijven staan. Een fotoboek pak je er nou eenmaal makkelijker bij.
  2. Maak van je mooiste foto’s een digitale slideshow en brand deze op een DVD of Blu-ray. Dan kun je deze gemakkelijk bewaren en bekijken op je computer of televisie.
  3. Maak een goed en overzichtelijk archief op je computer, bij voorkeur op externe harde schijf zoals een usb-stick. Zo vind je al je mooie foto’s ook na jaren nog gemakkelijk terug.

Ook interessant voor jou: