Trouwen 16 januari 2018

8 tips voor het maken van save the date kaarten

Save the date kaarten maken

Als je gaat trouwen is het erg praktisch om save the date kaarten te versturen. Een save the date kaart is de vooraankondiging van je huwelijk en informeert je gasten over de datum van je trouwdag. Zo kunnen ze de datum vrijhouden en heb je zelf iets meer zekerheid dat je gasten aanwezig zijn. Er zijn een aantal handige dingen om te weten bij het save the date kaarten maken en versturen. Lees snel verder voor onze 8 tips!

1. Match de stijl met de kleuren van je bruiloft

Bij het save the date kaarten maken is het leuk om de stijl overeen te laten komen met die van je trouwdag. Wil je bijvoorbeeld graag een bohemian bruiloft geven? Laat de kleuren van je bruiloft dan terugkomen in de save the date kaarten, trouwkaarten en menukaarten, zodat het een geheel wordt. Ook maak je je gasten zo alvast enthousiast over het thema!

Save the date kaarten met jullie kleuren

2. Verstuur save the date kaarten als je rond een vakantie trouwt

We vertelden al even kort waarom je save the date kaarten stuurt, maar er zijn nog een aantal situaties wanneer save the date kaarten praktisch zijn. Als je bijvoorbeeld rond een vakantie trouwt, moeten je gasten echt op tijd op de hoogte zijn van de datum. Zo kunnen ze er rekening mee houden bij het boeken van een eventuele vakantie. Ook als je in het buitenland trouwt is het handig als gasten dit ver van tevoren weten. Zo kunnen ze de reistijd en de overnachting(en) meenemen in hun agenda. Houd je een themabruiloft zoals een bruiloft met het thema goud of een bruiloft op een boerderij? Ook dan is het verstandig om save the date kaarten te versturen en hier alvast de dresscode op te vermelden. Natuurlijk is save the date kaarten maken niet verplicht, maar in veel gevallen erg praktisch!

3. Houd een loveshoot voor save the date kaarten met foto

Leek het je altijd al leuk om een save the date kaart met foto te maken? Regel dan een fotograaf en houd een loveshoot voor de save the date kaarten! Een shoot in het bos of op de hei is erg origineel en een foto maakt je kaarten extra persoonlijk. De foto’s zijn eventueel ook nog te gebruiken voor je trouwkaart.

save the date kaarten met foto

4. Verzend je save the date kaartjes op tijd

Een save the date kaart stuur je voordat je de trouwkaart verstuurt, maar wanneer verstuur je save the date kaarten dan precies? Het is gebruikelijk om save the date kaartjes minimaal een half jaar van tevoren te versturen. We raden je wel aan om de kaarten pas te verzenden als de datum vaststaat bij de verschillende locaties. Dit zijn bijvoorbeeld het stadhuis en de feestlocatie. En het beste is om je save the date kaarten een maand voor het versturen te bestellen. Zo heb je voldoende speling. Alle gebruiken rond het versturen van kaarten voor je bruiloft lees je in ons artikel met etiquette voor bruiloft drukwerk.

5. Zet niet te veel tekst op je save the date kaart

Een save the date kaart is enkel de vooraankondiging van je huwelijk. Zet dus niet te veel tekst op een save the date kaart. Het is daarnaast niet gebruikelijk om het programma erop te zetten, want dit zet je normaal gesproken op de trouwkaart. Het enige wat belangrijk is om te vermelden is de dag en datum van je trouwdag en jullie voor- en achternamen. Vermeld daarbij dat de officiële uitnodiging later volgt. Eventueel kun je nog je adres toevoegen voor felicitatiekaartjes en de mededeling dat de gast een dag- of avondgast is.

Dit zet je op een save the date kaart:

  • Dag en datum
  • Voor- en achternamen
  • De officiële uitnodiging volgt later
  • Adres (optioneel)
  • Dag- of avondgast (optioneel)

Op zaterdag 2 mei 2020 gaan wij,


Petra ter Haar en Simon Jansen


trouwen!


Houd je de avond voor ons vrij? De officiële uitnodiging volgt later.

Save the date kaarten tekst

6. Dubbelcheck de datum op je save the date kaart

Je zult niet de eerste persoon zijn die per ongeluk de verkeerde datum op de kaart heeft staan en deze zo verstuurt. Het zou wel heel jammer zijn als je gasten op de verkeerde dag aanwezig zijn. Check daarom nog eens goed of de datum van je trouwdag correct is weergegeven. Dit voorkomt verwarring of dat gasten niet komen.

7. Verstuur save the date kaarten niet naar receptiegasten

Het is gebruikelijk om je save the date kaartjes alleen naar de daggasten en avondgasten te sturen. Zij moeten namelijk een of misschien wel drie dagdelen vrijhouden voor de bruiloft. Receptiegasten stuur je geen save the date kaart, want zij hoeven meestal maar twee uurtjes vrij te maken voor de ceremonie. Ook zou je dan de indruk kunnen wekken dat de receptiegast een daggast of avondgast is.

8. Stuur een save the date kerstkaart

Ben je van plan om in december je save the kaarten te versturen? Kies dan voor een save the date kerstkaart! Dit is een kerstkaart en save the date kaart ineen. Je stuurt dus niet alleen een leuke kerstgroet, maar nodigt je gasten ook uit voor je bruiloft. Het is een leuke verrassing rond kerst en je gasten hebben iets om naar uit te kijken.

Save the date kaarten maken bij Kaartje2go

Met deze 8 tips moet het save the date kaarten maken en versturen goedkomen. Heb je een save the date kaart gevonden die net niet aan je wensen voldoet? De kaarten van Kaartje2go verander je gemakkelijk naar jouw stijl met andere lettertypes, een kader en heel veel leuke figuren. Welke save the date kaart is jouw favoriet?

Ook interessant voor jou: