Kerst 19 november 2015

Top 14 kerstmarkten in Nederland en België (2015)


Bij Kaartje2go houden we van kerst. Wat ons betreft één van de leukste periodes van het jaar. In de periode naar de kerstdagen toe gaan we vaak op ontdekkingstocht; op zoek naar leuke kerstmarkten. Onszelf laven aan heerlijke kruidige Glühwein, alvast wat oliebollen proeven, lekker rondstruinen en kraampjes bekijken.

Voor een unieke kerstmarkt ervaring hoef je echt niet naar onze oosterburen af te reizen. Er zijn in de Benelux ook genoeg sfeervolle kerstmarkten die zeer zeker de moeite waard zijn. Daarom hebben we een top 14 kerstmarkten in Nederland en België voor je gemaakt. We tellen af, want anders zie je natuurlijk direct de nummer 1 🙂

14. Kerstmarkt Hasselt (BE)

Hasselt, de hoofdstad van Belgisch Limburg, ligt op een half uur rijden van Maastricht. De kerstmarkt is er erg sfeervol, met onder andere een hele grote schaatsbaan en een reuzenrad. Zelfs de kerstman is er aanwezig, inclusief Elfjes. De kerstmarkt vindt plaats op het Dusartplein in Hasselt, van 14 november 2015 tot en met 3 januari 2016. Op zoek naar meer info over deze leuke kerstmarkt? Ga dan naar de bijbehorende website.

13. Kerstmarkt Den Haag

Een kerstmarkt in de residentie? Jazeker! Vorig jaar heeft Den Haag voor het eerst Royal Christmas Fair plaats gevonden, met succes! De pay-off van de kerstmarkt luidt ‘Koninklijk, Internationaal & Sfeervol’. Dit maakten ze vorig jaar waar door een keur aan sfeervolle kraampjes te bieden. Daarnaast vindt er ook een tal van optredens plaats. De kerstmarkt in Den Haag is open van donderdag 17 december tot en met woensdag 23 december (van 12:00 tot 21:00). De locatie in Den Haag is de Lange Vijverberg. Ga voor meer info naar de bijbehorende website.

12. Kerstmarkt Gent

De Vlaamse stad Gent is een historische en knusse stad met een rijk verleden. Van vrijdag 4 december tot en met 3 januari verandert Gent echter in één groot Scandinavisch kerstdorp, want dan vinden de Gentse Winterfeesten plaats. Een reuzenrad, een mooie ijsbaan onder de Stadshal en meer dan 130 kraampjes maken de Winterfeesten tot een waar kerstspektakel. Meer informatie over de Winterfeesten en het programma vind je op de bijbehorende website.

11. Kerstmarkt Ootmarsum

Ootmarsum is een klein stadje in Twente met een pittoreske, historische stadskern. Ootmarsum is een echte kunststad met haar vele galerieën en kunst op straat. Elk jaar organiseert Ootmarsum ‘Kerst en Kunst’; een kerstmarkt gecombineerd met kunst. Er zijn op zaterdag 12- en zondag 13 december talloze kraampjes te vinden in het centrum van Ootmarsum. Daarnaast speelt kunst een belangrijke rol; er is op beide dagen ook een internationaal straattheater te vinden. Omdat ‘Kerst en Kunst’ voor het 25e jaar plaats vindt, is er dit jaar een speciale editie met een winterbarbecue op zaterdag. Kijk voor meer informatie op de bijbehorende website.

10. Kerstmarkt Deventer

Deventer staat natuurlijk bekend om het jaarlijks terugkerend Dickens festijn, dat dit jaar plaats vindt op zaterdag 19 en zondag 20 december. Van donderdag 17 december tot en met zaterdag 19 december vindt in Deventer echter ook de Grote kerk kerstmarkt plaats, een sfeervolle kerstmarkt in de Grote Kerk, Deventer. Deze kerstmarkt is uniek omdat het zich bevindt in de grote kerk (in plaats van buiten). Daarnaast is Deventer in deze periode van het jaar erg sfeervol, mede omdat het Dickens festijn ook plaats vindt. Kijk voor meer informatie op de bijbehorende website.

9. Kerstmarkt Luik

In Luik (of Liège), 30 kilometer onder Maastricht, in het Franstalige gedeelte van België, vindt jaarlijks het ‘Village de Noël’ (het Kerstdorp) plaats. Het Kerstdorp van Luik wordt voor de 29e keer georganiseerd en is daarmee het oudste (en grootste) kerstdorp van België. Er zijn meer dan 200 chalets/kraampjes te bezoeken. Daarnaast zijn er koren, bands en volksdansgroepen te bewonderen. Luik staat in deze tijd van het jaar helemaal in het teken van kerst met een lichtshow in de kathedraal en een Internationaal IJssculpturenfestival. Het kerstdorp is van 27 november tot en met 30 december te vinden op zowel het Place Saint-Lambert als het Place du Marché. Het dorp is geopend van 11:00 tot en met 20:00. Meer info vind je op de bijbehorende website.

8. Kerstmarkt Haarlem

De jaarlijks terugkerende kerstmarkt in Haarlem is één van de grootste kerstmarkten in Nederland. Haarlem in kerstsfeer kun je proeven in het 2e weekend van december (12 en 13 december). Honderden kerstkramen en meerdere optredens van koren maken hier een schitterend evenement van. In hetzelfde weekend vindt ook de Anton Pieck parade plaats, een festival gebaseerd op de tekeningen van Anton Pieck. Check ook de foto’s van vorig jaar!

7. Kerstmarkt Maastricht

Maastricht is de favoriete Nederlandse stad bij een groot deel van de Kaartje2go medewerkers. Een maand lang staat het centrale plein in Maastricht (het Vrijthof) in het teken van kerst met de kerstmarkt van Magisch Maastricht Vrijthof. Een schaatsbaan van 800 vierkante meter, meerdere stands, een reuzenrad en een winters kersttreintje maken het Vrijthof tot een echt kerstplein. Het evenement vindt dit jaar plaats van 28 november tot en met 29 december. Voor meer informatie kijk je op de bijbehorende website.

6. Kerstmarkt Leuven

Van 10 december tot en met 20 december vindt voor de 28e keer de Leuvense kerstmarkt plaats, in de Vlaamse Universiteitsstad Leuven. De kerstmarkt in Leuven staat bekend om haar authenticiteit: hier vind je stands met cadeaus en kerstgeschenken die je nergens anders vindt. De kerstman zelf komt ook over uit Lapland en iedereen is in Leuven welkom in zijn atelier en zelfs zijn badkamer. De Leuvense kerstmarkt is verkozen tot ‘gezelligste kerstmarkt van Europa’! Meer info vind je op de bijbehorende website.

5. Kerstmarkt Brugge

Brugge, de romantische stad in West-Vlaanderen, staat bekend om haar historische binnenstad. De Brugse binnenstad staat sinds 15 jaar zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van 20 november 2015 tot en met 3 januari 2016 wordt deze historische binnenstad weer omgetoverd tot een grote stemmige kerstmarkt. De combinatie van de historische binnenstad en de kerstsfeer maken deze kerstmarkt tot een ongekende belevenis! Je vindt hier naast talloze kerstkraampjes ook een reuzenrad en een ijsbaan. Kijk voor meer informatie op de bijbehorende website.

4. Kerstmarkt Valkenburg

De kerstmarkt in Valkenburg is erg beroemd in Nederland, mede omdat de kerstmarkt plaats vindt in de Gemeentegrot in Valkenburg (aan de voet van de Cauberg). Door de schitterende aankleding van de grot, ontstaat een hele bijzondere kerstsfeer. Je vindt talloze kerstkraampjes met kerst- en cadeauartikelen en hapjes/drankjes op de kerstmarkt. De kerstmarkt vindt plaats van vrijdag 13 november tot en met woensdag 23 december. Kijk voor de openingstijden van de kerstmarkt op de bijbehorende website.

3. Kerstmarkt Dordrecht

Met ruim 200 kramen en tenten is de kerstmarkt Dordrecht de grootste van Nederland! Daarnaast is er kerst-entertainment te vinden door de hele Dordtse binnenstad en is er een ijsbaan aanwezig. Vorig jaar werd de kerstmarkt door erg veel mensen bezocht, wat een gezellige en sfeervolle drukte tot gevolg had. De kerstmarkt vindt plaats van 11 tot en met 13 december in de binnenstad van Dordrecht. Kijk voor meer informatie op de bijbehorende website.

2. Kerstmarkt Bourtange

Een vreemde eend in de bijt tussen al het stadsgeweld van de kerstmarkten in dit lijstje: de kerstmarkt in Bourtange. De vesting Bourtange (Zuid-Oost Groningen) is een klein vestingstadje, waar je jezelf weer in 1742 waant. Op 5-6, 12-13 en 19-20 december vindt hier een erg gezellige kerstmarkt plaats. De combinatie van het vestingstadje en de kerstmarkt maken dit evenement tot een waar spektakel! Er zijn talloze kerstkraampjes, optredens en natuurlijk een heel mooi marktplein in kerstsferen. Meer info vind je op de bijbehorende website.

1. Kerstmarkt Antwerpen

Er kan maar één kerstmarkt de winnaar zijn: de kerstmarkt in Antwerpen! ‘Winter in Antwerpen’ vindt plaats van 5 december tot en met 3 januari. De kerstmarkt bestaat uit talloze kerstkraampjes waar je kerstcadeautjes en hapjes/drankjes kunt vinden. Er is een ijsbaan én een tubingbaan aanwezig, evenals ‘winterse wellness’. Wat de kerstmarkt ook spectaculair maakt is het openingsfeest met vorig jaar spetterende optredens. Op het moment van schrijven is er nog niet bekend wat er dit jaar tijdens het openingsfeest gaat gebeuren. Meer informatie vind je op de bijbehorende website.

Kerstmarkten in Nederland en België

Je hoeft dus echt niet naar Duitsland voor een sfeervolle kerstmarkt. In Nederland en België weten ze heel goed hoe een kerstmarkt een onvergetelijke ervaring kan worden! Kijk voor het geven van het echte kerstgevoel aan vrienden en familie ook eens bij onze kerstkaarten!

Ook interessant voor jou: