Kerst 5 december 2017

Kersttafel dekken: tips voor styling en etiquette

Kersttafel dekken

Een geslaagde kerst staat of valt natuurlijk niet met decoratie en tierelantijnen. Toch geeft een gezellig huis en een mooie gedekte tafel een feestelijke sfeer aan de mooiste tijd van het jaar. Pak dit jaar eens uit en dek je kersttafel met mooi servies en kerstige decoratie. Wij geven je tips en ideeën voor het kersttafel dekken!

Ben je er nog niet helemaal uit wat je serveert op die prachtig gedekte tafel? Lees dan onze tips in het artikel Wat eten Nederlanders met kerst?

Kersttafel dekken: Bepaal de kleuren of stijl van je kersttafel

Voor je begint met het verzamelen van items die je nodig hebt, stel je eerst vast wat voor stijl of kleuren je aan wilt houden. Door deze consequent door te voeren in je tafelsetting en decoratie wordt het een rustig geheel. Kies bijvoorbeeld voor een moderne kersttafel met koper of goud of ga voor een echte kerstkleur als rood! Wanneer je de kleuren in je hoofd hebt, kun je gericht shoppen.

pin

Kies de basisonderdelen van je tafeldekking

Als je de kleuren of stijl van je kersttafel hebt bepaald, is het tijd om de basisonderdelen te kiezen. Koop een tafelkleed of tafelloper, servetringen en servetten en bepaal of je nieuw servies wilt kopen. Je kunt namelijk ook je eigen servies gebruiken of verschillende sets door elkaar heen gebruiken! Wil je graag zelf de tafelschikking bepalen? Koop naamkaartjes of maak ze zelf met een dennentak en kaartjes met de namen. Als laatste is het feestelijk en chic om zelf menukaarten te maken, zodat je je gasten in stijl op de hoogte brengt van de verschillende gangen. Met onze tips voor het maken van de menukaart weet je precies hoe je je menukaarten kunt maken.

De decoratie van je kersttafel

Heb je alle functionele onderdelen van je tafeldekking gekozen voor het kersttafel dekken? Dan mag je je storten op de decoratie! Met kerst is het heerlijk om alles uit de kast te trekken, maar let op dat er nog genoeg ruimte is voor eventuele bijgerechten en voor armruimte. Als je een brede tafel hebt, kun je kiezen voor een of meerdere tafelstukken. Maak groepjes van verschillende decoratiestukken of maak een zee van kaarsen in verschillende maten. Heb je niet zo’n brede tafel maar wil je het toch sfeervol aankleden? Hang dan een kerststuk aan het plafond, zoals een grote kerstkrans, een groep kerstballen aan touwtjes of een hangend kerstsstuk met dennentakken. Op tafel zet je dan kleinere decoratiestukken, zoals kleine kunstkerstboompjes, een lichtsnoer, of bloemen!

pin

Gebruik bloemen als kerstdecoratie

Als extra decoratie is kerst het perfecte moment om bloemen te gebruiken. Let erop dat je geen overdaad aan bloemen gebruikt, maar ze subtiel inzet. Zorg ook dat je gasten elkaar nog kunnen aankijken en niet langs een vaas heen moeten kijken. Bij het kopen van de bloemen voor het kersttafel dekken kun je het beste bloemen van het seizoen kopen. Dit is meestal beter voor het milieu en het is een stuk goedkoper! Kies niet te geurige bloemen, want die kunnen de eetlust bederven. Komen er ook kleine kinderen eten? Zoek dan goed uit of de bloemen die je kiest niet giftig zijn.

Tafelschikking tijdens het kerstdiner: wie zit waar?

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan is het tijd om je tafelschikking te bepalen! Kerst is een goed moment om elkaar te spreken, maar natuurlijk wil iedereen wel naast een geschikt persoon zitten. Zet mensen die elkaar dagelijks spreken niet naast elkaar, want zij zijn al op de hoogte van elkaars leven. Ook moet je rekening houden met de familiebanden en spanningen tussen bepaalde personen. Heb je je familie en vrienden bij elkaar uitgenodigd? Dan is het leuk om deze twee groepen te mixen, of juist om ze bij elkaar te laten zitten. Bepaal per persoon waar hij zit en aan wie hij een leuke gesprekspartner heeft.

pin

Etiquette voor het dekken van je kersttafel

Een kerstdiner is al gauw chic aangekleed als je je tafel dekt volgens de etiquette. En wanneer je verschillende gangen serveert, breng je ook veel rust en overzicht als je de etiquette aanhoudt. Wij hebben de hoofdlijnen voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de belangrijkste etiquette voor het dekken van je kersttafel:

  1. De regel voor bestek is dat dit van buiten naar binnen ligt, op volgorde van gebruik. Het bestek voor de eerste gang ligt dus aan de buitenkant.

  2. Dessertbestek ligt vlak boven het bord.

  3. Als je gasten hetzelfde bestek voor alle gangen moeten gebruiken, geef je dit van tevoren even aan.

  4. Glazen voor water, witte wijn en rode wijn staan in die volgorde in de rechterbovenhoek.

  5. Serveer je ook brood bij je kerstdiner? Zet in de linkerbovenhoek een bordje met een botermesje erop.

  6. Het servet ligt aan de linkerkant van het bord.

  7. Leg het naamkaartje boven het dessertbestek.

  8. De menukaart ligt op het bord.

Kersttafel dekken voor een sfeervolle kerst

Met deze tips voor het dekken en decoreren van je tafel wordt je kerstdiner sfeervol en chic! Wil  je dit jaar helemaal de focus leggen op de heerlijke gerechten? In ons artikel Kerst menukaart ideeën voor je kersttafel lees je er alles over!

Ook interessant voor jou: