Geboorte 1 april 2018

Pretecho: 9 veelgestelde vragen beantwoord

Pretecho

Er zijn twee echo’s in je zwangerschap waarop je je kindje even mag bewonderen. Tijdens deze echo’s, de termijnecho en de 20 wekenecho, wordt gekeken naar de ontwikkeling van je kindje en naar eventuele afwijkingen. Toch willen veel vrouwen hun kindje tussendoor ook nog graag zien en ze kiezen daarom voor een pretecho. Wat is een pretecho precies en wat kost het? Kaartje2go geeft antwoord op 9 veel gestelde vragen over deze echo!

1. Wat is een pretecho?

Tijdens een pretecho wordt door geluidsgolven een beeld van jouw kindje gemaakt. Je mag minutenlang naar je kindje kijken, terwijl de echoscopist alles vertelt over wat je ziet. Er wordt niet gekeken naar de ontwikkeling van je kindje, maar naar hoe je kindje eruitziet. Veel zwangerschaps apps geven namelijk informatie over hoe groot je kindje is, maar dit is niet te vergelijken met echt beeld van je eigen kleintje. Afhankelijk van je keuze voor een 2D-, 3D- of 4D-echo kun je details van zijn gezichtje en lichaam goed zien. En als je het geslacht wilt weten, kan de echoscopist ook het geslacht van je kindje bepalen.

2. Wat is het verschil tussen een 2D-, 3D- en 4D-pretecho?

Bij een pretecho heb je de keuze uit verschillende soorten echo’s. Zo kun je gaan voor een 2D-echo, een 3D-echo of een 4D-echo.

• 2D-pretecho
Bij een 2D-echo zie je in zwart-wit, bewegend beeld een doorsnede van je kindje.
Net als bij de termijnecho en de 20 wekenecho worden tijdens deze echo geluidsgolven omgezet naar beeld.

• 3D-pretecho
Een echo in 3D geeft je een stilstaand beeld van je kindje. Deze echo wordt op dezelfde manier als een 2D-echo uitgevoerd, maar wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. Hierdoor zie je diepte in het beeld en zie je veel meer details van je kindje. De meeste 3D-echo’s worden in kleur uitgevoerd.

• 4D-pretecho
Een echo in 4D wordt ook wel ‘live 3D’ genoemd, omdat deze opgebouwd wordt uit meerdere 3D-beelden. Je ziet je kindje dus in perspectief en in bewegend beeld, waardoor je het gezichtje goed kan zien en ziet wat hij met zijn armpjes en beentjes doet.

3. Wanneer doe je een pretecho?

Met hoeveel weken je een pretecho doet, is afhankelijk van welke soort echo je kiest. Een 2D-echo kun je je hele zwangerschap laten uitvoeren, maar tussen week 16 en week 24 van je zwangerschap past je baby helemaal in het beeld. Dit is handig om te weten als je graag een foto van je hele baby wilt hebben. Een 3D-echo en een 4D-echo laat je het beste tussen week 24 en week 30 van je zwangerschap maken. Zo zie je genoeg details en is je baby nog niet te groot.
 

4. Wat zijn de kosten van een pretecho?

De kosten van een pretecho zijn afhankelijk van welke echo je kiest en van waar je de echo laat maken. Pretecho kosten voor een 2D-echo zijn daarbij lager dan voor een 3D- of 4D-echo. Bij de meeste echobureaus en verloskundigenpraktijken zijn de kosten voor een echo in 2D rond de €45. Voor een 3D-echo is dat ongeveer €100 en voor een 4D-echo €120. Houd er daarbij rekening mee dat je bij sommige bureaus standaard een foto en/of dvd krijgt, terwijl andere bureaus hier extra kosten voor in rekening brengen.

5. Is het geslacht te bepalen tijdens een pretecho?

Tijdens een pretecho is het mogelijk om de geslachtsbepaling te laten uitvoeren. Er zijn verschillende redenen om het geslacht van je kindje tijdens een extra echo te laten bekijken. Een echoscopist is bijvoorbeeld niet verplicht om naar het geslacht te kijken tijdens de 20 wekenecho. Ook kun je een echo voor het geslacht laten uitvoeren omdat je al voor de 20 wekenecho wilt weten of je een jongetje of een meisje krijgt. Wanneer je een pretecho voor de geslachtsbepaling kan doen, is afhankelijk van het echobureau of de verloskundigenpraktijk. Sommige bureaus en praktijken bieden dit aan vanaf 13 weken zwangerschap, terwijl andere dit doen vanaf week 16.

6. Is een echo gevaarlijk voor de baby?

Een pretecho is gelukkig niet slecht voor je ongeboren kindje. De echo wordt namelijk uitgevoerd met geluidsgolven en niet met straling (zoals veel mensen denken). Dat een echo schadelijk is, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Deze en de andere echo’s kun je dus met een gerust hart ondergaan.

7. Wanneer is een pretecho het mooist?

Veel vrouwen vragen zich af wanneer een pretecho het mooist is om te doen. Je baby past tot ongeveer 24 weken nog helemaal in beeld. Veel echoscopisten raden echter aan om tussen week 24 en week 30 de echo te doen. Je kindje is dan helemaal ontwikkeld en krijgt al een vetlaagje. Ook reageert je kindje vanaf week 25 op aanrakingen, waardoor je echt contact met hem of haar krijgt. Als je nog een pretecho wilt laten doen vlak voor je uitgerekende datum, dan past je kindje meestal niet meer in beeld, waardoor je steeds maar fracties van je kindje ziet. Maar het is afhankelijk van jouw wensen wanneer de echo het beste uitgevoerd kan worden.

8. Wordt een pretecho inwendig of uitwendig gedaan?

Echo’s kunnen inwendig of uitwendig worden uitgevoerd, maar een pretecho wordt altijd uitwendig uitgevoerd. Een inwendige echo wordt vaak uitgevoerd aan het prille begin van een zwangerschap, omdat de foetus zo beter zichtbaar is. Wanneer een baby verder in een zwangerschap niet goed zichtbaar is, wordt er ook voor een inwendige echo gekozen.

9. Kan ik een pretecho thuis laten doen?

Een pretecho thuis uitvoeren kan sinds kort met de Babywatcher, een echoapparaat om zelf te gebruiken. Met de Babywatcher kun je per dag 3 echo’s maken met behulp van je computer of laptop. Het apparaat is alleen te huur en is te gebruiken vanaf week 14 van je zwangerschap. Met dit echo-apparaat aan huis kun je dus op jouw eigen moment naar je kindje kijken!

Foto of filmpje van het kindje in je buik

Een pretecho is een moment om echt te genieten van je kindje. Daarbij is een foto of filmpje van je kleintje in de buik na de geboorte natuurlijk erg waardevol. Wil je elke week weten hoe groot je kindje is en hoe hij zich ontwikkelt? Lees dan ons artikel zwangerschap van week tot week!

Ook interessant voor jou: