Geboorte 15 juli 2016

De betekenis van de populairste kindernamen 2016

De populairste babynamen van het afgelopen half jaar zijn weer verzameld. Maar waar staat een naam zoals Sem nou voor? En waar komt de naam Julia eigenlijk vandaan? We hebben het voor je uitgezocht!

De betekenis en herkomst van de top 10 populairste jongens- en meisjesnamen van 2016 vind je hieronder. Deze lijst wordt halfjaarlijks samengesteld door de Sociale Verzekeringsbank.

Populaire jongensnamen

1. Sem: ‘goede naam’

In de eerste helft van 2016 werden maar liefst 330 jongens Sem genoemd. Hiermee is Sem de populairste jongensnaam van het moment. Sem is een variant op de Hebreeuwse naam Sjem, wat ‘’naam, goede naam, aanzien’’ betekent. Sjem was in de bijbel de oudste zoon van Noach en was de stamvaarder van de Semieten.

Weetjes:
– In Suriname noemt men de eetbare zaden (boontjes) van een bepaalde vlinderbloemige slingerplant sem.
– In Brazilië ligt de plaats Sem Tripa.
– De populariteit van deze naam begon met Sem, de zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé.

2. Noah: ‘rust, troost’

De naam Noah wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt. Een handige naam dus als je het geslacht niet weten wilt voor de geboorte! Het populairste is de naam bij jongens. De naam Noah is afgeleidt van het Hebreeuwse Noach en betekent ‘’rust, troost’’’. Noach kennen we allemaal van het Bijbelse verhaal over de Ark van Noach. Noach was de held in dit verhaal omdat hij de enige was die aan de zondvloed ontkwam door middel van een grote ark.

Weetjes:
– De zoon van de succesvolle ex-tennisser Boris Becker heet Noah.
– In India ligt een rivier de Noa Dihing.

3. Daan: ‘mijn rechter is god’

De typisch Nederlandse naam Daan is een afkorting van het Hebreeuwse Daniel, wat ‘’mijn rechter is god’’ betekent. Daniel was al vroeg in de Middeleeuwen een populaire naam. In Nederland heeft de afkorting Daan echter aan populariteit gewonnen. Deze verkorte versie wordt eigenlijk alleen veel gebruikt in Nederland. Elk land kent zo zijn eigen variant op Daniel. Zo is in Rusland de naam Danilo en in Hongarije de naam Dànos gebruikelijk.

Weetjes:
– In Wyoming USA ligt een plaats met de naam Daniël.
– In Quebec, Canada ligt een dam genaamd Daniël Johnson.
– In Zuid-Afrika heet een vliegveld Daniël F. Malan.

4. Milan: ‘beroemd en geliefd’

Milan is een Slavische naam en al tijden populair in Tsjechie en Joegoslavie. Ook in Nederland is deze naam de afgelopen jaren sterk in populareit gestegen. Milan is de verkorte vorm van de naam Miloslav, wat ‘’beroemd en geliefd’’ betekent.

Weetjes:
– Het Franse woord milan betekent wouw (een zeldzame broedvogel in België, Duitsland en Engeland). Shakespeare waarschuwde tegen de wouw in zijn wintervertellingen: “Als de wouw zijn nest bouwt pas dan op uw linnengoed.”
– In Italië ligt de plaats Milano (in het Nederlands Milaan), hoofdstad van de gelijknamige provincie.
-In de Verenigde staten ligt in acht Staten een plaats met de naam Milan.

5. Max: ‘ de grootste’

Max is een verkleinvorm van het Latijnse Maximiliaan. De naam is afkomstig van het het woord ‘’maximus’’, dat ‘’de grootste’’ betekent. Succesvolle legeraanvoerders kregen als beloning de Latijnse eretitle Maximus. Maximilaan is al een hele oude naam. Er zijn maarliefst 11 heiligen bekend die deze naam dragen.

Weetjes:
– In de Verenigde Staten zijn twee plaatsen met de naam Max.
– We hebben allemaal de verwachting dat de naam Max aan populariteit gaat winnen op dit moment. De oorzaak hiervan is het succes van Max Verstappen.

Populaire meisjesnamen

1. Julia: ‘de jeugdige’

Met 326 vernoemingen is Julia de populairste meisjesnaam van de eerste helft van 2016. De naam Julia is de vrouwelijke vorm van het Latijnse Julius. De betekenis hiervan is niet helemaal zeker. Maar de kans is groot dat de naam verband houdt met het Griekse Ioulos, wat ‘’de jeugdige’’ betekent. Julia wordt in de geschriften van de apostel Paulus aan de Romeinen met naam genoemd. Er zijn veel heiligen met de naam Julia. Op het eiland Corsica wordt de heilige Julia als nationale heilige vereerd.

Weetjes:
– In zowel Australië als Zwitserland ligt een rivier met de naam Julia.
– In Brazilië ligt een plaats genaamd Julia.

2. Sophie: ‘wijsheid’

De Griekse naam Sophie is afgeleid van de naam Sophia of Sofia. De naam, heel populair in Griekenland, betekent: (leven)wijsheid. In Milaan, onder de Romeinse keizer Hadrianus, zou een heilige Sofia hebben geleefd, een voorname Christin die samen met haar drie dochters Fides, Spes en Caritas (geloof, hoop en liefde) de marteldood is gestorven. Haar feestdag is op 15 mei.

Weetjes:
– Sofia is de hoofdstad van Bulgarije.
– In Madagascar stroomt een rivier genaamd Sofia.

3. Anna: ‘genadig, lieflijk’

Ook Anna is een Griekse naam, afgeleid van het Hebreeuwse Hannah, wat ‘’genadig, lieflijk’’ betekent. De naam is door de eeuwen heen steeds populair geweest. Hij dankt zijn grote verbreiding aan Anna, de moeder van Maria. Door Anna, de vrouw van Hendrik I van Frankrijk werd de naam populair in onze streken. De naam Anna wordt vaak gekoppeld aan een tweede naam zoals bij Annamarie, Annakatrien en Annabel.

Weetjes:
– In Nederland ligt de plaats Anna Paulowna.
– Hannah, waar Anna van afgeleid is, is de meest populaire meisjesnaam onder reformatorische ouders.

4. Tess: ‘warmte of zomer’

Tess is een verkorting van de naam Theresia. De betekenis van deze naam is niet helemaal zeker, de naam kan namelijk drie betekenissen hebben. Het kan zijn afgeleid van het Griekse theros, wat ‘’warmte, zomer’’ betekent. De naam kan ook zijn afgeleid van het Griekse theraein, in dit geval betekent het ‘’jagen’’. Daarnaast kan de naam kan ook betekenen ‘’bewoonster van het eiland Thera’’(nu Santorini) of ‘’bewoonster van Therasia’’.

Weetje:
– De dochter van de cabaretière Plien van Bennekom heet Tess.

5. Emma: ‘groot, geweldig’

Emma is een verkorting van namen die beginnen met Imin of Emin en is van oorsprong een bijnaam van de god van een Germaanse stam. De naam Emma werd in eerste instantie alleen gebruikt door de Franken, maar later werd de naam ook bij omringende volkeren populair. De naam betekent ‘’groot, geweldig’’.

Weetjes:
– Emma was ook de naam van Koningin Emma, de 2e echtgenote van koning Willem III.
– Hierdoor zijn er locaties naar Emma vernoemd, zoals Staatsmijn Emma en het Emmaplein in Heerlen.

Babynaam al voor de geboorte bekendmaken?

Deze kindernamen zijn in 2016 dus erg populair! Wist je dat veel aanstaande ouders de naam van hun kindje al bekendmaken tijdens de babyshower? Dit gebeurt met name in Amerika erg veel. De familie en vrienden van de aanstaande ouders kunnen zo alvast wennen aan hoe het kindje heet en als ouders hoef je niet meer op je woorden te letten!