Algemeen 30 oktober 2012

Wie zijn onze designers? Creagaat!

Je ziet ontzettend veel prachtige kaarten op onze website. Maar wie maken al deze kaarten? Wij werken samen met meer dan 100 freelance designers die hun werk bij ons verkopen. In deze rubriek laten ontwerpers iets meer van zichzelf zien. Deze keer: Creagaat!

Wie ben je?
Agatha, net als de (voornamelijk) detective schrijfster. Maar ik ben toch echt vernoemd naar 1 van mijn oma’s. Of eigenlijk beiden + mijn moeder. Ik ben 42 jaar en alweer lange tijd gelukkig getrouwd waardoor ik nu de achternaam Simonis draag. Verder ben ik heel blij mama te mogen zijn van onze inmiddels 8-jarige dochter.

Waar kom je vandaan?
Uit de groene kool… haha, dat grapje maakte mijn vader vroeger altijd. Nee sorry, ik ben net als mijn man geboren en getogen in Amsterdam en daar in Oost hebben we het nog altijd naar ons zin!

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Na de lagere school ging ik door naar de Mavo, en toen werd het moeilijk… Tenminste, ik wilde altijd het liefste moeder worden, maar daar was geen opleiding voor haha. Mijn moeder (van wie ik toch wel een stukje creatief talent heb ge-erft) kwam uiteindelijk met het Grafisch Lyceum op de proppen. Hoe ze daar aan kwam weet ik niet meer. Maar ik was er heel blij mee, heb daar de leukste tijd gehad!

Daarna had ik ook nog eens het geluk bij een gezellige ontwerpstudio terecht te komen. Hier sloot ik o.a. vriendschap met Loeki de Leeuw. Inmiddels 23 jaar verder werk ik daar nog steeds, al is het nu wel op freelance-basis. Ik ben nogal honkvast geloof ik.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Hmmm, ik gun mezelf weinig vrije tijd geloof ik… Maar ja, lekker tekenen en ontwerpen is dan ook eigenlijk zowel mijn werk als mijn hobby! Verder lekker knutselen met mijn dochter en leuke dingen doen met zijn drietjes. Lekker erop uit of met slecht weer heerlijk binnen bij de houtkachel door tijdschriften bladeren en spelletjes doen.

Gaan we erop uit, dan gaat ook altijd mijn camera mee. Voor privé-kiekjes, maar je weet verder maar wat je nog tegenkomt! Als ik denk aan deze tijd van het jaar kan ik me ook altijd heerlijk uitleven met het maken van mijn eigen prive-kerstkaarten. Vroeger maakte ik die stuk voor stuk met de hand, nu maak ik het mezelf wel iets makkelijker hoor!

Hoe ben je op de naam ‘Creagaat’ gekomen?
Die naam was eigenlijk best snel gevonden. Neem mijn roepnaam: Agaat, en mijn grootste hobby: creatief bezig zijn. Dat zat er al vroeg in bij mij, en is volgens velen zelfs mijn 2e naam. Maak daar nu een leuke combinatie van, en voilá! Volgens sommigen misschien juist niet heel creatief gevonden, maar het spreekt gewoon voor zich.

Hoe / waarmee ontwerp je?
Het liefst met papier en potlood of ander teken- of schildermateriaal. Het ouderwetse tekenwerk ligt nu wel weer even een beetje op de achtergrond, dat moet nodig weer eens meer naar voren komen. Maar het is ook heel leuk om te werken met mijn fotocamera en computer. Met soms illustrator, maar vooral Photoshop en een fijne tekenpen kan ik me ook heerlijk uitleven.

Het begint uiteraard altijd in je hoofd, en hoe dat er uit komt is soms nog best verrassend! Enkel in het geval van mijn website is het er helaas nog niet zo uitgekomen als ik zou willen. De tijd ontbreekt om me goed in de techniek erachter te verdiepen, daardoor is ’t niet zoals ik wel zou willen. Voorlopig blijft dat dus een beetje een crea-rommeltje, voor mijn idee. Mijn liefste bezigheden liggen duidelijk elders!

Waardoor raak je geïnspireerd?
Mijn gezinnetje, en dan vooral onze dochter! De natuur, dieren en het dagelijkse leven om mij heen… Ik wandel ook graag door Artis, niet ver van huis, mét camera uiteraard. Dieren, maar ook mensen kijken en weer ideetjes halen uit bepaalde situaties.

Op mijn nachtkastje heb ik standaard pen en papier liggen. Zo kan ik zelfs in het donker in het schijnsel van mijn wekkerradio een snel krabbeltje maken als er weer eens een leuk idee door mijn hoofd dwarrelt. Grappig dat zoiets vaak op die momenten komt. Schriften vol krabbels inmiddels, nu nog de tijd om alles uit te werken.

Luister je naar muziek als je ontwerpt? Zo ja, naar wat luister je?
Ik hou van veel soorten muziek, heb niet echt een voorkeur en dus ook geen vaste cd of genre wat ik opzet. Ik kan genieten van een prachtige Marco Borsato of Blöf-song, hard meezingen en dansen op een beat- nummer, maar droom soms ook weg bij een stukje klassieke muziek. De radio staat best veel aan, maar ik kan ook prima in stilte werken. Dan is het in mijn hoofd druk genoeg.

Laatst heb ik trouwens wel een gezellige kerst-cd opgezet toen ik met een aantal kerstkaarten bezig was, dan zit je echt helemaal in dat sfeertje!

Wat is de leukste opdracht die je gehad hebt?
Illustraties maken voor kinderboeken, waaronder een Sinterklaas-boek! Helaas hebben de auteurs nog geen juiste uitgever gevonden, dat is gewoon niet makkelijk. Enkele van die tekeningen heb ik inmiddels wel gebruikt voor kaarten. Eén boekje met mijn tekeningen heb ik wel in huis, superleuk om in de kast te zien staan! Deze auteur heeft zijn boek via een andere weg uitgegeven, dan is het toch iets makkelijker.

Het maken van een huisdierportret is verder altijd leuk, daar kun je iemand echt heel blij mee maken! Wie weet breng ik ooit zelf nog een leuk boekje uit, of samen met een vriendin van mij die leuk kan schrijven. Ideetjes hebben we wel, maar het komt er nog niet van. Misschien als onze kinderen ouder zijn krijgen we er meer tijd voor?

Wat hoop je nog te bereiken als designer?
Ik heb niet veel doelen eigenlijk. Met een kaart, illustratie, tekening of uitgewerkte opdracht een glimlach of fijn gevoel teweeg brengen bij een ander… dat is mijn grootste doel en dát geeft mij een fijn gevoel! Dat dit soms resulteert in een hoge Top-notering is natuurlijk helemaal leuk. Dat betekend toch dat veel mensen vallen voor een ontwerp van jouw hand.

Tot slot, wat is jouw favoriete kaart uit je eigen collectie?
Moeilijk… kunnen jullie dat niet aan een ander vragen? Mijn kaarten zijn zo divers, ik kan niet kiezen! Eén van mijn favorieten doet het momenteel toevallig heel leuk, dat is een geboortekaartje met een hart van (beschuit)muisjes. Zowel voor meisje, jongen of tweeling.

Ook interessant voor jou: